BGN
 • EUR
 • GBP
 • BGN
 • USD
Вижте всички статии
Ластици за тренировка

Как да изберем | Предимства | Популярни модели | Thera Band | Комплекти | Фитнес ластик | Еластични въжета | Гимнастична топка | Видове упражнения | Преди да купим | ОбобщениеНай-добрите ластици за тренировка за спортисти и начинаещи 2020

Когато търсим ластици за тренировка (познати още като "ластици за фитнес", "експандери" или "ленти за упражнения"), опитваме се да уцелим класическата комбинация "цена - качество". Изборът на правилния ластик обаче не се свежда единствено до това станало толкова популярно комбо. Повечето хора, които никога не са използвали експандери, не знаят, че цветът на висококачествените фитнес ластици обозначава напрежението на ластика. Не знаят и че цената на посредствени ластици, произведени в Китай, понякога е еднаква с цената на първокласните фитнес ластици, като тези на американската компания TheraBand - с над 40-годишна история в производството на фитнес експандери от най-висок клас. Освен това на пазара съществува ОГРОМЕН арсенал от тренировъчни ленти, което прави избора още по-труден.

 

От колани за разтягане, меки тежести и разтегателни масажори до помпи, гимнастически въжета, еластични ленти, примки, въжета и топки.

 

лента за поръчка на ластици за тренировка

 

Всички видове експандери можете да намерите в онлайн магазина на АДАПТ.БГ. От мини ластици до дискове за стабилност, еластични въжета с дръжки и коплекти с меки тежести.

 

Как да изберем най-подходящия ластик за тренировка?

 

Ако не сте сигурни какъв точно ластик търсите, решението на проблема е изключително просто: просто попитайте АДАПТ и консултантите ни ще ви препоръчат. 

 

Какви са най-големите предимства на ластици за тренировка?

 • лесни за употреба;
 • удобни за домашна тренировка;
 • съвместими с огромен брой комбинации от упражнения;
 • подходящи за йога;
 • подходящи за кросфит;
 • подходящи за изометрични натоварвания.

 

...но не само. Експандерите стимулират мускулите по същия начин както и тежестите на различните фитнес уреди. Проучвания са доказали, че използването на ленти със съпротивление предоставят силова тренировка еквивалентна на фитнес тежестите.

 

жена тренираща с ластици за тренировка

 

Комплектите на Терабанд се използват за:

 

 1. всякакъв тип фитнес упражнения
 2. рехабилитация след наранявания
 3. подобряване на атлетичните умения 

 

 

Кои са най-популярните модели ластици за тренировка?

 

 

 

Цветни ласстици за тренировка за упражнения вкъщи или фитнеса

 

Ластици за тренировка Thera Band с меки ръкохватки

 

Еластичните въжета на Thera Band с меки дръжки осигуряват същото съпротивление, система на прогресия и предпочитано качество, както обикновените еластични въжета, като добавят и допълнителен комфорт. Меките ръкохватки правят захвата на въжето по-ергономичен и удобен, с което улесняват и увеличават ефективността на тренировката. Налични са шест различни цвята, съответстващи на шест последователни нива на съпротивление. Всяко въже има дължина 1.2 м и се доставя в индивидуална опаковка. 

 


комплект ластици за тренировка

Комплект еластични ластици за прогресивна тренировка (за бедра)

 

Професионалните ленти за тренироква на TheraBand са създадени за атлети, любители и хора, претърпели инциденти и извършващи възстановителна терапия. Изключително издръжливи са и позволяват множество комбинации от натоварване. В допълнение на класическото съотношение "цена - качество", примките за прогресивна тренировка са и чудесна комбинация от удобство и ефективност.

 

Комплектът ластици бедра включва цветни ленти, предназначени за всички нива на напредък - Синя, Зелена, Червена и Жълта. Предимството на комплектите с ластици е, че натоварват основните мускулни групи по лесен начин. Могат да се използват за силови тренировки, стречинг, рехабилитация и подобряване на двигателните движения. Също така могат да се използват както вкъщи, така и когато пътувате или се възстановявате в лечебно заведение. Не на последно място, те са създадени да предоставят на спортуващия постепенен напредък от едно ниво към следващото, правейки трениращия по-силен с всеки изминал ден.

 


въжете част от ластици за тренировка

Ластик за тренировка Thera Band 1.5 м КОМПЛЕКТ

 

Еластичните въжета попадат към групата ластици за рехабилитация и за домашна тренировка. Програмата със системите за леко съпротивление е подходяща за рехабилитация след травми и наранявания, както и за започване на цели програми от упражнения.

 

Комплектът включва три въжета с прогресивно съпротивление и кратка инструкция за употреба. Започнете с жълтото въже - с най-ниска степен на съпротивление. Когато последното вече не представлява адекватно предизвикателство за Вас, можете да преминете към червеното и след това към зеленото въже. 

 

Вторият комплект от експандери на Thera Band е идеален за домашни програми от упражнения за напреднали. В този сет са включени две въжета - черно и синьо, както и кратко ръководство за употреба, полезни съвети и примерни упражнения. Започнете със синьото въже и когато съпротивлението Ви стане недостатъчно, преминете към черното. 

 

Правилната употреба на тези системи за упражнения със съпротивление осигуряват отлична тренировка за мускулна сила, обем на движение и за съвместната работа на мускулните групи. Цветното кодиране на съпротивлението дава възможност за лесно проследяване на прогреса. 

 

 


Колан за тренировка, подходящ за спортистиРазтегателен ластик за тренировка

Колани за разтягане (стреч ластик) Thera Band
 

Стреч ластик Thera Band, обозначен с цветно кодирани позиции, за лесно проследяване на прогреса. Това е и един от най-попюлярните модели. Този стреч ластик дава възможност за по-ефективни статични разтягания, като същевременно увеличава обхвата на движение и гъвкавост на мускулите. Прост, иновативен и многофункционален експандър. Позволява ефективно разтягане на всички съединителни тъкани.


Използва се от танцьори, гимнастички и други спортисти за подобряване на обхвата на движение и гъвкавост. Включва книжка с инструкции, написана от лицензиран физиотерапевт, съдържаща подробни инструкции за упражнения към сочени мускули.

 


комплект еластични ластици за тренировка и възстановяване

Комплект еластични ленти за тренировка Active Recovery Kit

 

Комплект еластични ленти Active Recovery Kit, несъдържащи латекс. Две различни нива на трудност - за начинаещи и напреднали, в зависимост от етапа на терапия или възстановяване. Комплектът за начинаещи включва жълта, червена и зелена лента, докато този за напреднали включва черна и синя лента. 

 

 Момиче използващо еластичен ластик за тренировка на крайнициТерабанд син зелен червен и жълт ластици за тренировка от фитнес комплект

Фитнес ластик Thera Band 7,6 x 45,5 см

 

Еластичните примки на Thera Band са свързани в цветна прогресия. Те могат да бъдат използвани за редица приложения, в частност за упражнения на долните крайници, за увеличаване на силата и подобряване на баланса. Нивото на съпротивление е цветно кодирано, за лесно проследяване на прогреса на терапията и/или тренировките. Еластичните примки са пакетирани индивидуално и придружени от инструкции за безопасност. 

 

 


Ластици за тренировка за мускулно трениране със специално съпротивлениеЧервени еластични ластици за тренировка със черна ръкохватка

 

Еластично въже за тренировка Thera Band с тапицирани маншети

Неплъзгаемите маншети са идеални за спортни занимания и тренировки, както и при напреднал рехабилитационен процес. Въжетата с тапицирани маншети са отлично средство на активната кинезитерапия и рехабилитация и позволяват силови тренировки за по-напредналите във възстановителен план ползватели. 

 

 


DigiFlex уред за трениране на пръсти и ръка част от цял комплект

 

DigiFlex за тренировка на пръсти и ръка Thera Band - комплект

 

DigiFlex е комплект от 5 броя уреда с пластмасова поставка. Продават се и по единично. Можете да използвае бутоните поотделно за упражнения на пръстите или заедно, за да тренирате предмишницата и ръката. 

 

 

Още продукти от серията Thera Band

 


Зелен диск за стабилност и ластик за фитнес тренировка

Диск за стабилност Thera Band - 33 см ЗЕЛЕН

 


Комплект от 6 меки тежести за тренировка на Терабанд

Комплект от 6 меки тежести (топки) Thera Band

 

 


Гимнастически топки Thera Band с ABS система за защита от спукване

Гимнастическа топка Thera Band със система за защита от спукване ABS


 

За кои нива на фитнес са подходящи ластиците за тренировка?


Подходящи са както за начинаещи, така и за напреднали фитнес ентусиасти, съчетаващи ги с хранителни добавки и упражнения за напреднали. Ластиците за тренировка се превърнаха в един от най-популярните фитнес аксесоари, използващи се както за основни тренировка, така и за добавяне интензивност към традиционните такива. Използват се за целево натоварване на цялото тяло, включително на трицепси, бицепси и рамене.

 

Тренировката с ластична лента се усеща коренно различна от вдигането на дъмбели примерно защото увеличаване на натоварването на мускулите с лентите се осъществява по време на двете части на упражнението - разтягането и отпускането.

 

Примерно, когато правим упражнения за ръка с ластици със съпротивление, мускулите се напрягат и при сгъването на ръката, и при разтягането. 

 

Какви упражнения можете да извършвате с ластици за тренировка?

 

Макар че ластиците за фитнес са чудесни за мускулно натоварване, можете също така да ги използвате и за различни кардио упражнения. Можете да ги изполвате както за кардио, така и за силови упражнения, особено ако тренирате навън.

 

видове упражнения с експандери или така наречените разтегателни ленти

 

Какви са ползите от тренирането с ластици за тренировка на Thera Band


Разтегателните ластици със съпротивление Thera Band позволяват различен вид упражнения за мъже и жени - както в къщи, така и във финтеса или в парка.

 

Освен че са изключително ефективни (колкото скъпото фитнес оборудване), ластиците предлагат уникални предимства за цялото тяло, особено когато ги сравним със стандартните фитнес уреди:

 

 • Подобряват координацията


Еластичните въжета и ленти за упражнения позволяват да поддържате постоянно напрежение на мускула, подобрявайки стабилизаторните мускули. Използвайки ластик за упражнения, вие добавяте различна динамика всеки път, когато правите упражнение (а не извършвате едни и същи всеки път, както е със стандартните фитнес уреди). Това помага за координацията и баланса, а също така и ще ви помогне да включитеповече мускулни групи при всяка сесия.

 

 

 • Постигате оптимална тренировка

Можете да изпълнявате същите упражнения, които извършвате и със свободни тежести. Разликата се крие в позиционирането на лентата. Например, можете да застанете върху лентата и да захванете дръжките за повторения за бицепс или повдигания над главата.

 

Можете да прикрепите ластика над врата ви и да правите упражнения за трицепс. Можете да увиете лентата около лост/парапет или дори крака на стола за упражнения на гърдите или раменете.

 

Можете дори да правите упражнения на пода за натоварване на бицепсите. Възможностите са практически безкрайни и ще откриете, че няма да останете без варианти за упражнения..

 

 • Добавяте разнообразие към обикновената тренировка

 

Разтегателните ленти за фитнес ви позволяват да променяте позиционирането си по няколко начина и да създавате мускулно натоварване от всички възможни ъгли - мускулите в горната част на тялото, странични коремни мускули, на бедрата и т.н. Това променя изцяло начина, по който тялото ви тренира и как се усещате упражнението.

 

 • Евтини и достъпни (стига да знаете за съществуването им и откъде да ги поръчате)

 

Еластичните ленти и въжета за тренировка в повечето случаи варират между 4 и 80 лв. Цената зависи от дължината, натоварването и, разбира се, качеството на изработка. Сами се досещате, че четирилевовите са в най-ниската графа качество и фунционалност.

 

 • Не заемат място

 

За разлика от оборудването, което изисква много подово пространство, експандерите могат лесно да бъдат прибрани в секцията, под леглото или в сак.

 

 • Могат да се вземат навсякъде

 

Като стана дума за сакове, ластиците за упражнения са изключително леки и можете да ги носите с вас, където и да отидете. Слагате ги в сака или чантата и можете да правите упражнения дори и в колата (стига да не шофирате, разбира се), в хотелската си стая и т.н. Идеални са в случаите, вк които , имате малко свободно време и нямате достъп до обичайното си оборудване.

 

 

Какви нива на съпротивление предоставят ластиците за тренировка?

 

Ластиците за тренирова предоставят различни ниво на съпротивление и мускулно натоварване. Можете да ги намерите почти навсякъде, не е нужно да непременно търсите специализиран магазин за спортни стоки. По-голямо разнообразие от съпротивление, дължина и дизайн в повечето случаи се намират онлайн.

 

 • Ефективност, качество и издръжливост;
 • Като алтернатива на тежестите и традиционната фитнес тренировка;
 • Евтини, универсални и натоварващи мускулите по съвсем различен начин от тежестите във фитнеса.

 

 

Какво преставляват ластиците за тренировка с голямо съпротивление?

 

Ластиците с голямо съпротивление са чудесна алтернатива на тежестите или чудесно допълнение към традиционното вдигане на тежести. Тренировчъните ластици са евтини, универсални и работят мускулите ви по съвсем различен начин от тежестите.

 

 • Лесни за употреба;
 • Перфектни за домашна тренировка;
 • Предоставят безброй комбинации от упражнения;
 • Съвместими са и с йога и кросфит;
 • Подходящи за упражения както вкъщи, така и навън.

 

 

Съвети при закупуване

 

Спрете се на един модел и купете ленти със различно съпротивление от същия модел (или комплект ластици). Повечето ленти са цветно изработени според нивото на напрежение (повечето комплекти за начинаещи включват три ленти - жълта, зелена и червена); докато тези за напреднали се състоят от две ленти - синя и черна.

 

Любимите на много трениращи са лентите (можете да закупите от този линк). Обърнете внимание на нивото на напрежение за всеки цвят, за да можете да си изберете няколко разнообразни, съобразно желаното от вас натоварване.

 

1. Търсете удобни и лесни за използване ленти

Изключително важно е експандерите ви да са с удобни дръжки, а не такива направени от твърда пластмаса. Опитайте се да намерите ластици с подплатени дръжки и не забравяйте често да ги сменяте, ако забелязвате износване.

 

2. Не си усложнявайте тренировката

На българския пазар се предлага огромно разнообразие от ленти и ластици във всякакви фигури: прави, кръстосани, осморки, двойни, кръгли и др. Ако не сте използвали ластици за фитнес до този момент, започнете с по-неангажиращ вариант - прав ластик с дръжки на двата края. Това ще ви е абсолютно достатъчно, ако по-късно, когато свикнете с този тип упражнения, можете да купите и други, по-сложни видове за да разнообразите.

 

3. Купете аксесоари

Един от ключовете моменти при използването на ластик за упражнения са различните начини за прикрепване. Ако имате здрава тръба или парапет в къщи, можете да директно да увиете лентата наоколо нея и да правите за упражнения като преси на гърдите или упражнения от седнало положение.

 


Фитнес ластици: най-добрата домашна тренировка с експандери

 
Ластиците със съпротивление могат да се използват навсякъде, дори и домашни условия, като единственото, което ви е необходимо, е собственото ви тяло. Тренировъчният ластик може да бъде използван както за рехабилитация, така и за по-сериозни натоварвания. Подходящи са за тренировка на всички части на тялото, което е голямо преимущество спрямо тренировките с тежести и машини. 
 
 
Предимства на фитнес ластиците пред свободните тежести:
 
    • транспорт - фитнес ластиците са леки и малки на обем. Независимо колко ленти за съпротивление сте се запасили, нямате нужда от почти никакво място за съхранение за тях. Всяка ластична лента може просто да се навие и прибере за максимално удобство;
 
    • може да се използват по всяко време;
 
    • не е необходимо да се ходи до конкретно място (например във фитнес залата);
 
    • достъпни - тренировъчните ластици са доста по-евтини спрямо фитнес уредите;
 
    • безопасни - много е трудно да се използват тежести за напреднали без помощта на партньор. Ако трябва да тренирате силови тренировки сами, лентите за съпротивление са чудесен избор. Можете да ги използвате безопасно, дори когато преминете към по-високите нива; и няма да е необходимо постоянно да зависите от приятел за тренировката;
 
    • не са зависими от гравитацията - в началото на движението съпротивлението е по-малко и се увеличава спрямо разпъването на ластичната лента;
 
    • достатъчен е само един ластик за да се тренира цялото тяло;
 
    • не натоварват ставите.
 
 
Видове ластици:
 
Eластична лента  фитнес ластици за тренировка тип еластична лента
Eластично въже с меки ръкохватки фитнес ластици за тренировка тип еластично въже с меки ръкохватки
Eластична примка / mini band / малък ластик фитнес ластици за тренировка тип еластична примка
Eластично въже с тапицирани маншети еластични ластици за тренировка с тапицирани маншети

 

 
 
Трябва да се вземе под внимание, че фитнес ластиците са с различни цветове, които индикират различни нива на съпротивление. Според степента си на трудност от леко към тежко съпротивление се различават в следните цветове при ластичните ленти на Theraband:
 
    • телесен цвят;
    • жълт цвят;
    • червен цвят;
    • зелен цвят;
    • син цвят;
    • черен цвят;
    • сребрист цвят;
    • златист цвят.
 
 
Освен по цвят и видове се различават и по дължина според нуждите на трениращите.
 

 

Фитнес ластици за тренировка от Терабанд
 
БЪРЗА ПОРЪЧКА НА ФИТНЕС ЛАСТИК 

 

Фитнес ластици - приложение

 
Тренировъчните ленти (или експандери) набират широко приложение при:
 
    • увеличаване на гъвкавостта
    • стречинг / разтягане
    • за асистенция / помощ при някои упражнения (набиране, кофички)
 
 

Как да структурираме тренировъчната си програма?

 
Когато структурирате тренировъчна си програма, най-добре би било сами да си подберете упражнения, които предлагат добра активация на мускулатурата и в същото време ви харесват. Вземете предвид факта, че разнообразието от упражнения е много голямо и поради това спокойно може да замените едно упражнение с друго, ако не се чувствате добре, когато го изпълнявате. Ако сте съвсем начинаещи и нямате никакъв тренировъчен стаж, ви съветваме първо да изпробвате различните видове упражнения и вариации и след това да подберете тези, които ви харесват и усещате добре.
 
 
Другото, което трябва да се вземе под внимание е, че ако усещате дискомфорт при извършването на определени движения и упражнения, най-добре го заменете с друго или се консултирайте с рехабилитатор/кинезитерапевт. Ако не сте използвали ластици до сега можете да започнете с по-леки за горната част и умерени за долната част на тялото. 
 
 
При структуриране на тренировъчна програма е добре да се вземат няколко фактора под внимание. Такива фактори са:
 
 • Ниво на напредналост на трениращия
 • Честота на тренировки седмично
 • Дали трениращият работи тежка физическа работа или не и други. 
 
Препоръчително е начинаещите да започнат предимно с кръгови тренировки за цяло тяло до 3 пъти седмично, като в началото могат да започнат с тренировки веднъж седмично, в случай, че не са изградили навик да тренират.
 
 
 

Видове кръгови тренировки

 
1. Първият вид е когато се изпълняват пет различни упражнения подред по една серия, като сбора от тези упражнения прави един кръг в тренировката с или без почивка между тях. Общо за цялата тренировка се правят пет такива кръга;
 
 
2. Вторият вид е като се изпълняват упражненията едно по едно с 3-4 серии.  Добър метод, който може да се приложи при такъв тип тренировки е да се намали времето за трениране като упражненията се комбинират две по две и използват различни мускулни групи, които не се припокриват. По този начин докато едната мускулна група си почива от активността, другата ще изпълнява друго упражнение.
 
 
При средно-напредналите освен кръгови тренировки, могат да се използват такива, които са разделени на части на тялото (горна и долна част), такива, които се разделят според движенията (бутащи упражнения - най-често упражнения за гърди, трицепс, предно бедро, седалище; дърпащи упражнения - най-често упражнения за гръб, бицепс, задно бедро, корем). Освен възможните варианти и необходимо да се има предвид, че средно-напредналите и напредналите натурални спортисти се нуждаят от по-голям стимул за да напредват. 
 
 
По-напредналите тренират всяка мускулна група поне по 2 пъти седмично. Те могат да се тренират и 6 пъти седмично в следния сплит: бутащи, дърпащи, крака, почивка и се завърта цикъла още веднъж в седмицата.
 
 
Препоръчително е да се правят между 4 до 8-9 упражнения в тренировъчен ден. Всяко упражнение да се изпълнява между две и четири серии. Повторенията в серия варират между 8 и 25-30 според целите на трениращия. За повече издръжливост например се изпълняват повече повторения. Друга възможност за разнообразие и напредък в тренировките е като с времето се увеличават повторенията, сериите или времето за почивка между сериите да се намали.
 
 

Преди тренировката с фитнес ластици

 
Преди началото на всяка тренировка е добре да се загрее цялото тяло. Загрявката се започва отгоре-надолу като първо се раздвижва врата, след това рамена, лакти, китки, гръден кош, кръст и корем, таз, колене и глезени. За загрявката на гръдния кош освен странични наклони на тялото е добре да се правят дихателни упражнения. Правят се кръгообразни движения във врата, раменете, китките и глезените. След това се правят динамични движения тип кардио. За целта може да се бяга на място, да се правят бърпита или комбинация от няколко упражнения, които съчетават използването на мускули както от горната, така и от долната част на тялото. Могат да се използват и допълнителни фитнес аксесоари към загрявката, като малка топка за масаж например, която е подходяща за масажиране на определени болезнени зони.
 
 
Веднъж щом усетите, че тялото е добре загрято, сте готови към същинската част от силовата тренировка. 
 
 

 

Фитнес ластици за тренировка от Терабанд
 
БЪРЗА ПОРЪЧКА НА ФИТНЕС ЛАСТИК 
 

 

Ето една малка част от голямото разнообразие упражнения, които предоставят ластиците, както и метода на изпълнение.

 

1. Упражнения за крака

 

 • ПРЕДЕН КЛЕК - Застанете на лентата с крака, малко по-широко от ширината на раменете. Като държите дръжка или края на ластика във всяка ръка, поставете горната част на лентата над раменете. Ако лентата е твърде дълга, я закрепете на място, като кръстосате ръцете си пред гърдите.
 
 
Начин на изпълнение - застанете изправени, гърдите напред, коремните мускули - стегнати, коленете сочат към пръстите на краката. Направете клека и се вдигнете обратно до изходна позиция. По време на клякане се вдишва, като при изправяне се издишва. Погледа е насочен напред.
 
 

 
 
 • БЕДРЕНО РАЗГЪВАНЕ - Закрепете лентата в ниска позиция на опора, като привържете другия край около глезена с лентата, разположена зад вас. Можете да седнете на стол или табуретка, като е необходимо да застанете на достатъчно голямо разстояние за може ластика да е изпънат преди началото на движението. Упражнението се изпълнява с редуване на краката, но може да се включат и двата едновременно. Изпънете коляното, до крайна позиция. Върнете бавно в изходна позиция.
 
 
 
 • БЕДРЕНО СГЪВАНЕ - Единия край на лентата се връзва към стабилна повърхност на ниска позиция. Другия край се връзва за глезена. Упражнението може да се изпълнява с единия крак или двата едновременно. Застанете на достатъчно голямо разстояние, за да може ластика да е изпънат преди началото на движението. Легнете по корем, стегнете седалището и сгънете единия крак в коляното така че петата да се доближава до седалището, след което бавно и контролирано върнете до разгъване на коляното. След като направите повторенията за единия крак, завържете ластика за другия и повторете.
 

 

 • ХИП АБДУКЦИЯ / РАЗТВАРЯНЕ НА БЕДРО - За целта можете да използвате Mini bands (еластична примка). Поставя на коленете на двата крака. Лягате на земята на страни, тялото е изправено, корема е стегнат, краката са леко свити в коленете. Повдига се крака, който е свободен (например ако легнете на лявата страна ще повдигате десния крак). След като приключите с повторенията за единия крак, лягате на другата страна и довършвате упражнението. Може да се прави и от изправена позиция, като лентата се поставя на глезените.
 

 

 

2. Упражнения за ръце

 
 • СГЪВАНЕ ЗА БИЦЕПС - От изправена позиция настъпете ластика с крак (Например ако сгъвате с дясната ръка, настъпете ластика с десния крак). Хванете другия край на ластика с ръка. Сгънете лакътя бавно контролирано, като се стараете да не движите рамото. Върнете бавно до изходна позиция. Като направите повторенията с едната ръка, не забравяйте да ги направите и с другата. Упражнението може да се прави и с двете ръце едновременно. 
   

 
 
 • РАЗГЪВАНЕ ЗА ТРИЦЕПС НАД ГЛАВА - Седнете на стол или пейка, хванете ластика с ръце в двата му края, като поставите центъра на лентата под седалището си. Повдигнете ръцете над главата със сгънати лакти. Без да движите рамото, с длани, обърнати към тавана, натиснете ръцете си право нагоре, докато те напълно се изпънат. Долна част на гърба надолу. Повторете за 10–12 повторения, преди да смените страни.
 

 

 
 • РАМЕННА ПРЕСА - Може да се изпълнява от изправено или седнало положение. Настъпете средата на лентата с двата крака. Хванете краищата на лентата с двете ръце. Стегнете седалището и коремните мускули. Повдигнете ръцете в посока нагоре, до крайно положение, докато издишвате. Върнете бавно и контролирано, и вдишайте. Упражнението може да се изпълнява с една или две ръце едновременно. 
 
 
 

3. Упражнения за гърди

 
 • ГРЪДНА ПРЕСА - Има две позиции подходящи за извършване на това упражнение, а именно от изправено положение и от седнало положение. Поставете лентата на подходяща опора приблизително на нивото на гръдния кош. Застанете с гръб към опората като предварително сте хванали лентата за двата и края. Избутайте ръцете напред като изпънете лактите и издишайте. Върнете бавно и контролирано до изходно положение и вдишайте.
   
 
 
 
 • ФЛАЙС - Това е сходно упражнение с гръдната преса с тази разлика че в стартова позиция ръцете не са сгънати в лактите. Целта е да се съберат ръцете пред гърдите. Принципа на дишане и възможните позиции за извършване на упражнението са сходни с предходното упражнение. 
 
 
 
 

4. Упражнения за гръб

 
 • ХОРИЗОНТАЛНО ГРЕБАНЕ - Извършва се от седнало или изправено положение на земята с изпънати крака. Лентата се поставя под ходилата или на стабилна опора и се хваща с двете ръце за краищата. След това лентата се придърпва към тялото като ръцете се плъзгат от двете страни на гръдния кош. Ръцете са сгънати в областта на лактите в крайно положение. Издишва се по време на издърпване и се вдишва при достигане до изходна позиция. Упражнението може да се извършва с една или две ръце едновременно.
 
 
 
 
 • ПУЛДАУН - Единият край на ластика се прикрепя към висока опора. Хваща се другият край с една ръка. Упражнението се извършва от седнало положение. От стартова позиция ръката сочи към тавана. Целта е да се издърпа ластика като движението наподобява набиране. Издишва се при издърпване на ластика и се вдишва при връщането  му до начално положение. 
 
 
 
 

5. Упражнения за корем

 
 • КОРЕМНИ ПРЕСИ - Изпълняват се от легнало положение. Ластичната лента се прекарва през стабилна опора и се хваща за двата и края с ръце като минава над раменете. Необходимо е лентата да е разтегната достатъчно преди започване на упражнението. Краката са леко свити в коленете. При сгъване на тялото се издишва, а в изходно положение се вдишва. 
 
 
 
 
 • ПОВДИГАНЕ НА КРАКАТА - Изпълнява се от легнало положение. Ластичната лента се прекарва през стабилна опора и се връзва за глезените. Краката се повдигат нагоре като коленете трябва да са изпънати през цялото време. При връщане в обратна се вдишва. Упражнението може да се изпълнява с двата крака едновременно или един по един. 
 
 
 
 
Разбира се има голямо разнообразие от упражнения и не бива да се ограничавате само с показаните по-горе упражнения. Извършването на част от тези упражнения или дори всички изброени е напълно достатъчно за провеждането кръгови тренировки.
 
 
Тренировъчните ленти могат да се съчетават с употребата на аксесоари като:
 
 
гимнастическа топка  гимнастическа топка
меки тежести за китка/глезен  меки тежести за китка/глезен
диск за стабилност  диск за стабилност
гири / дъмбели  
лостове и други  

 

    
След тренировка мускулите имат нужда от отпускане от натоварването и плавно приключване на тренировъчната активност. Стречинг упражненията се включват точно тук. Разтягането след тренировка често бива подценявано, но има редица доказани ползи, сред които: подобряване гъвкавостта на тялото, увеличаване обема на движение в ставите, намалява риска от контузии, облекчава мускулната умора, подпомага кръвообращението и други. За стречина може да използвате колан за разтягане.
 
 

 

Фитнес ластици от Терабанд
 
БЪРЗА ПОРЪЧКА НА ФИТНЕС ЛАСТИК 
 

 

 
 
Ако се чувствате отпаднали по време на или непосредствено след тренировка може да помислите за прием на определени хранителни добавки, които подпомагат по-бързото възстановяване на организма. Разбира се, преди използването на каквито и да било хранителни добавки, Ви съветваме първо да направите консултация с личен лекар!
 
 
В заключение е добре да знаете, че движението и редовния спорт подобряват физическото и психическото състояние на организма и забързват метаболизма. Затова АДАПТ БГ ви призовава: тренирайте и бъдете здрави.
 
 
 

Обобщение

 

Ластиците за тренировка позволяват лесно проследяване на индивидуалния напредък, удобни са за ползване, преносими и подходящи за употреба практически навсякъде. Евтини са, намират се лесно и са подходящи както за начинаещи, така и за напреднали фитнес ентусиасти, и хора в рехабилитационен период. Когато търсите най-подходящия ластик за вашите нужди, винаги залагайте на качество, а ако не сте сигурни кой е най-добрият избор за конкретния ви режим на упражнения, не се колебайте да се консултирайте със специалисти, каквито са физиотерапевтите и консултанти на АДАПТ.БГ. 

 

 

​Тази публикация съдържа обща информация за продуктите на Терабнд и в частност тренировъчните ластици. Публикацията не е предназначена да замести професионалните медицински консултации, диагноза или лечение. Информацията, прочетена в Интернет не е медицински съвет и не трябва да се възприема като такъв. Медицинските съвети от Вашия лекар или друг професионален доставчик на здравни услуги са от първостепенна важност за Вашето здраве.


 

Автор: Григор Ангелов, Драгомир Асъмов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
 • Здравко
  От два месеца използвам фитнес ластици и съм много доволен от резултите които постигам.
  Отговори ›
 • Неви
  За кросфит са идеалки ластиците на адапт! Препоръчвамммм <3
  Отговори ›
 • KRistina
  На мен са ми неудобни, но може би не знам как да ги ползвам точно. Много приятелки имат фитнес ластици и постоянно ми дуднят колко са доволни и т.н, но все не успявам да си намеря правилния. Последния експандър който ползвах беше за бедра иначе
  Отговори ›
 • Борислав
  Най-добрите ластици за тренировка са Терабандките евала че ги внасяте! досега от амазон съм ги поръчвал, ама се чака много докато пристигнат
  Отговори ›
 • АДАПТ БГ
  Здравейте, Мария! Радваме се, че сме успели да Ви бъдем полезни в намирането на еластична лента за Вас! Поздрави от целия ни екип!
  Отговори ›
 • Мария
  Аз имам точно на Терабанд ластик. Още преди година го взех от вас и съм много доволна. Сега обаче ще си взема и разтегателно въже :D
  Отговори ›
«1»

Блог статии

Кислороден концентратор втора ръка - струва ли си?

06 Апр 2021
Кислородна терапия!? Звучи все по-познато, нали? Пандемията COVID-19 провокира невиждан интерес към кислородни бутилки, домашни кислородни апарати и&n...

АДАПТ БГ отвори своя осми магазин в град Перник

05 Апр 2021
С откриването на новия ни магазин в град Перник семейната ни фирма отвори своя осми магазин в България, като в същото време обслужва румънския и...

Сатурация: значение, измерване и норма

25 Ное 2020
Ниските нива на кислород в кръвта (кислородна сатурация) понякога са признак за сериозен проблем, свързан с дишането или кръвообращението, както и за...

Акордеонни категории