Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Илон Мъск дари CPAP и BiPAP апарати на калифорнийски болници, лекуващи пациенти с COVID-19
Вижте всички статии

Илон Мъск дари CPAP и BiPAP апарати на калифорнийски болници, лекуващи пациенти с COVID-19

Илон Мъск дари CPAP и BiPAP апарати на калифорнийски болници, лекуващи пациенти с COVID-19

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм отговори в четвъртък на твърдението на изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск, че компанията е доставила над 1000 вентилаторa на калифорнийски болници, лекуващи пациенти с коронавирус.

 

В поредица от туитове в началото на четвъртък Мъск помоли Нюсъм „да изчисти това недоразумение“, след като кабинетът на губернатора съобщи, че болниците на слънчевия щат не са получили вентилаторите, обещани миналия месец от изпълнителния директор на Tesla.

 

Мъск публикува в профила си в социалната мрежа съкратен списък с болници, на които е изпратил вентилатори. В друг туит пък Мъск сподели, че даренията са „базирани на директни заявки от отделни болници с точни спецификации на всяка единица, предоставена преди експедирането“.

 

„Аз лично не бях запознат с този списък“, заяви Нюсъм по време на пресконференция. „Много съм окуражен, че той представи този списък с конкретни болници, към които е изпратил тези ресурси. С нетърпение очаквам да науча повече за това къде са отишли ​​и съм благодарен за подкрепата му.“

 

 

Вентилатори? Или нещо друго?

 

След запитване към калифорнийските болници, идентифицирани от Мъск в частичния списък на получателите, четири болници заявиха, че са получили апарати за вариабилно позитивно въздушно налягане (BiPAP) или непрекъснато положително налягане (CPAP), които подпомогат дишането и по принцип се използват при пациенти със сънна апнея. Нито една болница не е получила вентилатори обаче.


„Получихме шест CPAP-а и сме много благодарни за подаръка“, заяви говорител на болницата Sonoma Valley.

Болницата Mammoth също заяви, че е получила 10 BiPAP-a от Тесла. „Те не са пълнo развити вентилатори, но има много хора, които се нуждаят от обдишване, които ще ги ползват“, заяви говорител на болницата.

 

Общо 100 BiPAP апарата произведени от компанията ResMed са получили здравните служби на окръг Лос Анджелис до края на март

 

„Те бяха разпределени към болниците в нашата система и се използват по предназначение“, каза Катлийн Пише, директор на обществената информация за окръжния департамент на Лос Анджелис. „Тези апарати се използват за обдишване на пациенти, намалявайки необходимостта някои от тях да бъдат поставени на механична вентилация.“


Дарението на Мъск на CPAP и BiPAP за болници в Калифорния е паралелно с направеното от него дарение за болници в Ню Йорк. И към тях той е изпратил Resmed BiPAP апарати вместо вентилатори, както съобщи във Financial Times.
 

CPAP машините са значително по-евтини от BiPAP машините. Вентилаторите в САЩ варират в диапазона $20 000 - $50 000 на бройка. Това обяснява избора на Мъск да предостави по голяма бройка CPAP и BiPAP апарати, вместо по-малък брой от скъпите вентилатори. 


„Героични“ усилия


На 23 март Нюсъм съобщи, че Мъск е набавил 1000 вентилатора и ще ги дарява на калифорнийски болници, лекуващи пациенти, заразени с коронавирус - усилие, което губернаторът оцени като „героично“.


Нито една болнична система обаче не е получила вентилатор директно от Tesla или Мъск. А на хоризонта ваксина, за съжаление, все още не се задава.

 

 

Каква е разликата между вентилатор, CPAP и BiPAP апарат

 

Каква е разликата между вентилатор, CPAP и BiPAP апарат


През март американската Агенция за контрол на храните и лекарствата изпрати писмо с указания до лечебни заведения, приемащи пациенти коронавирус, уведомявайки ги, че CPAP и BiPAP апрати „могат да се използват при пациенти с дихателна недостатъчност, при условие че е осигурен подходящ мониторинг и състоянието на пациента го позволява“.

 

На своя уебсайт Американското дружество на анестезиолозите посочва в изявление, че здравните работници трябва да бъдат предпазливи при неинвазивното използване на апаратите при пациенти с коронавирус, тъй като неправилното използване на устройствата може да повиши предаването на вируса.



Миналият четвъртък (16. 04) Карлос Нунес, главният медицински представител на ResMed (водещият световен производител на вентилатори, CPAP и BiPAP машини), нарече CPAP устройствата „златният стандарт“ за лечение на пациенти със сънна апнея.

 

„Ако някой даде CPAP като подарък [за болница], това е хубав жест, но тези устройства трябва да се използват за хора със сънна апнея“, каза Нунес. Болниците може би ще се почешат по главите, ако не знаят как се работи с тях, добави той.

 

Според него BiPAP устройствата са „способни да осигуряват вентилация“ и определено биха могли да се използват за обдишване на пациенти; особено такива, които се нуждаят от асистирано дишане. По този начин болниците „купуват известно време“, до момента, в който пациентът вече се нуждае от критична грижа с вентилатор (да не се бърка с респиратор, което е съвсем друго). 

 

„Болници в горещи точки на коронавирус пандемията биха могли да ги използват, в случай на най-лошия сценарий, в който не разполагат вече с инвазивни вентилатори“, допълни Нунес по темата с BiPAP апаратите. 

 

Автор: Григор Ангелов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари