Добре дошли в онлайн магазина на Адапт БГ!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Мъжът ми хърка: разказ от първо лице
Вижте всички статии

Мъжът ми хърка: разказ от първо лице

Мъжът ми хърка: разказ от първо лице

Мъжът ми хърка: антъни Бърджис цитат за хъркането.

 

Мъжът ми хърка: разкази от първо лице
 

Какво се случва в спалнята на една съпруга, чийто мъж хърка. Следват две истински истории на две наистина уморени съпруги, които ще наречем Ани и Вероника, с цел запазване тяхната анонимност. 

 

"Обичам го, но мразя хъркането му"

- Ани  -

 

"Ето я моята кратка история. С две думи - мъжът ми хърка. Като дъскорезница. Малко са нещата за мен, които са по-стресиращи от това да си на път да заспиш и точно тогава да бъдеш разсънена от силно, разкъсващо съзнанието ти хъркане. А веднъж събудя ли се е почти невъзможно да се отпусна достатъчно, за да заспя отново, защото с нетърпение чакам следващото, неизбежно, прохъркване.

 

Ритала съм, крещяла съм, бутала съм го да се спре. Държах възглавница над лицето на съпруга си, за да заглуша звука. Спала съм в други стаи много, много пъти. Спала съм в хотелски вани, подплатени с хавлии. Дори запушвах вратата отдолу, за да не се прокрадва ужасяващият звук под нея.

 

Само и само да не чувам хъркането... Обичам го, но мразя хъркането му."

 

Ани е спала в холове, на дивани, дори в хотелски вани – само и само да избяга от хъркането на съпруга си. За съжаление нейната история - с диваните, хотелските стаи, подритванията на любимия й, са изключително често срещани. Ани е част от многобройна група жени по света, които се изправят пред нейните проблеми почти всяка нощ. Два пъти по-голям процент от хъркащите са мъже, което означава и два пъти повече уморени и разочаровани жени.

 

Хъркането е проблем, който би могъл да се превърне в преломен камък и повод както на разочарование, така и на срам в динамиката на връзката на двойката. Човекът, който се държи буден (или който трябва да се изнесе в другата стая посред нощ) може постепенно да развие общо негодувание към своя хъркащ партньор.

 

Негодувание е даже меко казано. Що се отнася до хъркача, той също страда, чувствайки се виновен на сутринта, намирайки половинката си в другата стая на дивана със завивка и възглавница. 

 

Мъжа ми хърка - лична история
 

<<<УСТРОЙСТВО ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ХЪРКАНЕТО>>>


 

 

Хъркането и интимния живот

- Вероника - 


„Здравейте,

Искам да споделя и да ви попитам няколко неща, защото почвам да се отчайвам вече. С мъжа ми имаме големи проблеми от доста време и с него не спим в едно легло. Хърка много и не мога да спя до него. Сигурна съм че знаете за какво говоря.

 

Но това не е най-лошото. В малкото случаи когато спя до него и ми се иска да бъдем интимни той ме отблъсква. Първо мислех, че вината е моя, защото качих няколко килограма последните години и мислех че не ме харесва, но не е само това. Просто мъжа ми не може да получи ерекция. 

 

Какво ли не опитах. Моля кажете какво да направим? Някоя от вас имала ли е такъв проблем? Почвам да си мисля и някакви глупости че си има любовница или знам ли :((“

 

Вероника има проблем, който се среща нерядко, въпреки че не се говори много за него. Благодарим за смелостта да сподели своята история с нас.

 

Ерекцията е ключовото и най-ранимо звено на мъжката сексуалност. Тя му дава както увереност и самочувствие, така и може да бъде най-големият му страх - еректилна дисфункция.

 

Ерекцията се постига изцяло по съдов механизъм – след стимулация чрез нервни влакна до нервната система достигат импулси, които обратно изпращат сигнали за разширяване на артериалните кръвоносни съдове. По този начин се увеличава притокът на кръв към половия орган, или по-конкретно към кавернозните тела в него. Процесът се подпомага допълнително от нервни, хормонални, метаболитни и психични фактори. Нарушението на едно или повече от гореспоменатите звена би могло да обуслови настъпването на еректилна дисфункция.

 

Рискови фактори за еректилна дисфункция

 

Вземайки предвид думите на Вероника, а именно силното хъркане на съпруга ѝ и невъзможността им да имат интимни взаимоотношения, можем да съдим, че един от факторите, водещи до описаните от нея проблеми, е именно сънна апнея.

 

Две са основните причини за еректилна дисфункция, провокирана от сънна апнея:

 

Понижен достъп на кислород – всеки един епизод на сънна апнея води до понижаване количеството на кислород в кръвта.


В направено изследване в Университета Уисвил, САЩ, изследователи наблюдавали мишки, подложени на хронично-интермитентна хипоксия – такава, наблюдавана и при наличие на сънна апнея. В това проучване е доказано намаление на спонтанната ерекция с 55%. След няколко седмичен период, времето между опитите за чифтосване при мишките се е удължило 60-кратно.
 

Еректилната функция се е възстановила на 100% в рамките на шест седмици, след преустановяване на кислородната депривация.

 

Ниско количество на хормона тестостерон – този хормон се влияе изключително много от здравословния сън на мъжа. Нивото му се покачва, когато човек спи достатъчно и без прекъсване, и се снижава, когато сънят е непълноценен. Ниските нива на тестостерона са една от основните причини за появата на еректилна функция.

 

Хъркането не е показател за добър и дълбок сън - Мъжът ми хърка статия

 

 

Хъркането е звукът, издаван от вибрации на мекото небце и други тъкани в устата, носа и гърлото. Причинява се от турбуленция в дихателните пътища по време на вдишване. Звукът може да бъде много шумен - между 50 и 100 децибела, силен като пневматична бормашина.

 

Този турбулентен въздушен поток е резултат от частично запушване на горните дихателни пътища от меките тъкани на небцето, езика, сливиците, носната лигавица и / или изкривена носна преграда.“

 

Наднорменото тегло, възрастта и лошото физическо състояниe могат да предразположат човек към хъркане.

 

 

Едни от най-честите причини за хъркането са:

 

  • преяждането;
  • застоял начин на живот;
  • консумацията на алкохол;
  • тютюнопушенето;
  • положението по време на сън;
  • алергии;
  • анатомични проблеми като тесни ноздри, отдръпване на челюстната линия или голяма  обиколка на врата.

 
Затова не е изненадващо, че на първо място сред мерките срещу хъркане са загубата на тегло и упражненията, както и намаляването на приема на алкохол и болкоуспокоителните преди лягане, които го влошават.

 

Лечение 

 

Когато мъжът хърка, отчаянието на жената е единствено въпрос на време. Някои хъркащи -- независимо мъже или жени, могат да произведат до 100 децибела звук, еквивалентен по сила на пневматична бормашина, довеждайки съпругите си до отчаяни мерки.

 

Според Британската асоциация за хъркане и сънна апнея половинките на хъркащите съобщават, че често им се налага да се справят само с три до пет часа сън на нощ. Те също така по-често посещават личните си лекари заради здравословни порблеми частично обвързани и с хронично недоспиване.

 

 


Рядко съществува едно единствено лечение, което да спре всички видове хъркане

 

Нужно е да се разбере причината за проблемното хъркане. Дали е анатомична, наднормено тегло или нещо по-сериозно, като сънна апнея. 

 

След като разберете причината за хъркането, останалото е просто въпрос на съпоставянето му с подходящо лечение.

 

Защо лекарствата без рецепта не работят?

 

Всъщност някои от тях работят (макар със спорна ефективност), но само при определен вид хъркане. Например, носните ленти ще помогнат на някой, който има проблем с малки или свиващи се ноздри, но няма да помогнат на някой, който има проблем в основата на езика. Наложително е да се установи точната причина за хъркането. 

 

Някои от средствата за "спиране" на хъркането приличат на инструменти за изтезание. И повечето от тях не работят за съжаление. Рядко съществува едно лечение, което да спре всички видове хъркане, и особено когато то е причинено от няколко причини. Това вероятно обяснява защо Европейското патентно ведомство изброява повече от 2000 устройства за облекчаване, лечение или предотвратяване на хъркането.

 

Уверете се, че зад хъркането на мъжа ви не се крие сериозен здравословен проблем

 

Колкото и да е влудяващо да спиш с хъркащ, важното е да се увериш, че хъркащата ти половинка не страда от никакви опасни състояния, които го причиняват или влошават. 

 

Туморите например много често причиняват хъркане. По-често обаче виновникът е обструктивната сънна апнея (OSA), която може да има сериозно въздействие върху здравето. OSA възниква, когато дишането спира за период от около 10 секунди и повече, след което се възобновява: модел, който може да се повтори няколко стотин пъти за една нощ. 

 

  • Нужно е да се изключи ОСА като придружаващо заболяване, преди да се обмисли лечение на хъркането.
  • Нужна е консултация с лекар, който може да предпише изследване на съня в дома на хъркащия или в болнична среда (полисомнография).

 

Как звучи хъркането на мъжа, причинено от обструктивна сънна апнея?

 

Много е важно да се установи причината за хъркането, защото хъркащите са три пъти по-склонни да страдат от сериозни медицински състояния, отколкото нехъркащите. Над 50% от пациентите с ОСА например имат високо кръвно налягане, докато само 25% от пациентите с високо кръвно налягане имат ОСА. Чуйте във видето отдолу как звучи типичното за ОСА хъркане при мъжа.

 

 

Автори: Григор Ангелов, Мартин Стефанов

 

Тагове

мъжът ми хърка, разкази от форума

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари