Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Маски с клапа не предпазват от заразяване с COVID-19 (ВИДЕО)
Вижте всички статии

Маски с клапа не предпазват от заразяване с COVID-19 (ВИДЕО)

Маски с клапа не предпазват от заразяване с COVID-19 (ВИДЕО)

Маски с клапа: предпазват ли ни наистина от ковид 19?

 

Клипове, показващи въздушния поток, излизащ от маски с клапа (клапани), доказват защо този тип предпазни средства всъщност не предпазват от COVID-19.


Това бе онагледено в тест със специален метод на фотографиране, който заснема въздушния поток при издишване oт маската. Във видеото, публикувано от Националния институт за стандарти и технологии (NIST), се вижда как маска с въздушен клапа позволява на въздушния поток да се „изстреля“ от нея нефилтритран, което напълно обезсмисля целта на предпазното средство.

 

Видеоклиповете са заснети от инженер-изследователя към NIST Матю Стеймейтс и публикувани с придружаваща изследователска статия в списанието Physics of Fluids.

 

 

 

Видеоклип, в който се показва въздушния поток след издишане през маска с клапан и стандартна маска FFP2.

 

 

„Когато сравнявате видеоклиповете един до друг, разликата между маска с клапан и маска FFP2 е поразителна“, посочва Стеймейтс.

 

Клапи за издишване, чиято идея е да направят маските по-удобни при издишване, предпазват носителя от заразяване, но не и околните. Маските с клапани са чудесно предпазно средство при работа в прашна среда, например на строителна площадка, но опеделено не са ефективи за опазването на околните.

 

предпазни маски с клапа - различни видове накупМаските, предназначени за спиране на разпространението на COVID-19, имат за цел преди всичко да опазят околните. Те забавят разпространението на болестта, като улавят издишваните от нас капчици, които могат да съдържат вируса. Според противоепидемичните мерки и предписания дори и хората без симптоми трябва да носят маски, защото е възможно да бъдат заразни, дори да не проявяват симптоми.

 

 

„Не нося маска, за да се предпазя. Нося я, за да защитя човека до мен, защото може да съм безсимптомен, а да разпространявам вируса, без дори да знам“, споделя Стеймейтс. „Ако нося маска с клапа, не помагам“.

 

Матю Стеймейтс е експерт в техниките за визуализация на въздушните потоци, позволяващи да се заснеме движението на въздуха. Обичайните му изследвания включват нови технологии за откриване на експлозиви на летищата и корабните съоръжения, чрез засичане на следи от химикали във въздуха. Наскоро той насочи своята експертиза именно към предпазните маски за лице, в опит да онагледи разработването на нови начини за измерване и подобряване на тяхната защита.

 

Всичко за защитните маски срещу коронавирус

 

Тест за въздушна пропускливост на АДАПТ БГ

 

Важно е да се уточни, че видеата показват само движението на въздуха, а не движението на вирусни аерозоли във въздуха. Също така, в изследоването се тества само един вид маска с клапа, като трябва да се спомене, че различните видове маски с клапа ще се представят по различен начин. Освен това, KN95 маските, които не са плътно прилепнали до лицето (поради липса на притискаща към носа скоба или лош дизайн), ще позволят известно количество въздух да излезе около маската. Това също може да компрометира ефективността на филтриране.

 

Основният ефект на клапите е видим във видеоклиповете. Чрез тях Стеймейтс се надява, че ще помогне на хората да научат, че носенето на някои видове маски с клапани не спира разпространението на COVID-19 пандемията, а точно обратното.

 

Изготвил материала:

Григор Ангелов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Андреа Великова
    Най-странното е, че маските с клапа са най-скъпите, които съм виждала. При положение, че не опазват околните, какъв е смисъла изобщо да се носи такава маска,незнам.
    Отговори ›
«1»