Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Алергия: симптоми, видове и лечение
Вижте всички статии

Алергия: симптоми, видове и лечение

Алергия: симптоми, видове и лечение

Алергия: симптоми, видове и лечение

 

 

Алергията е свръхреакция на имунната система при контакт с определено вещество - в повечето случаи към безвредни субстанции в околната среда, наречени анитгени. Хората с алергии, често са чувствителни към повече от еднно антигенно вещество. Когато тези веществата предизвикват алергична реакция, те се наричат алергени. При контакт с тях последва алергична реакция, която може да възпали кожата, синусите, дихателните пътища или храносмилателната система. Повечето алергии са придобити, предвидими и краткотрайни. Тежка алергична реакция се нарича анафилаксия, и за нея ще разясним по-долу.

 

 

Кои са най-честите причинители на алергия?

 

Сред най-честите причинители на алергична реакция са въздушни алергени, като прашец, животински пърхот, акари и плесен. Някои видове храни, като фъстъци, ядки, пшеница, соя, риба, яйца и мляко1 също са сред най-честите алергени, както и ужилвания от насекоми и лекарства (особено пеницилин и пеницилин-базирани антибиотици).

 

 

Най-честите причинители на алергия

 

Какви са симптомите на алергия?

 

Най-често срещаните симптоми на алергия са:

 

  • кожни реакции;
  • възпаления на лигавицата и носната кухина (ринит);
  • кихане и кашляне;
  • назален секрет;
  • сълзене на очите;
  • задух, астма (при тежка реакция и анафилаксия).

 

Симптомите на алергия зависят от вида на алергена и пътя на навлизането му в организма.

 


Какво е особеното при алергиите?

 

В повечето случаи, когато защитната система на тялото се активира в отговор на външен провокатор, то това е спрямо микроби - част от естествената защита на организма. При повечето алергични реакции обаче организма свръх-реагира на фалшива тревога.

 

Не е ясно защо хората, страдащите от алергии, са свръхчувствителни към дадено вещество, но не към друго (примерно към полени, акари, храни, лекарства или промишлени продукти). Според алерголози голям принос за алергиите е урбанизацията и навлизането на нови материали в бита, които създават нови алергени.

 

Тежка алергична реакция - анафилаксия

 

Тежката алергична реакция се нарича анафилаксия (или анафилактичен шок) и може да бъде животозастрашаваща. При анафилаксия трябва незабавно да се потърси спешна помощ. 

 

Симптоми на тежка алергия - анафилаксия

 

За какво трябва да се внимава?

 

В повечето случаи алергиите не са нещо, което трябва да ни плаши. Стотици милиони души по света имат една или друга форма на алергия, била то към цветен прашец, храна, домашни любимци, лекарства и др. В България само от сенна хрема страда около 20% от населението.

 

Въпреки това, ако сте алергични към дадено вещество, важно е да научите всичко необходимо за вашия конкретен тип алергия, как навременно да разпознавате симптомите, как да избягвате веществото и най-важното: как да реагирате в случай на тежка алергична реакция.

 

Алергии при деца

 

Алергиите при децата в мнозинсвото от случаите са хранителни и са причинени от осем храни, сред които мляко, соя, яйца, пшеница, фъстъци, ядки, риба и миди.

 

Кога да потърсите лекарска помощ?


Потърсете лекарска помощ, ако забележите алергични симптоми, които не можете да облекчите чрез медикаменти. Ако се появят симптоми след прием на лекарство, незабавно се обадете на лекаря, който Ви го е предписал. При тежка алергична реакция (анафилаксия) веднага се обадете на бърза помощ.

 

Ако в миналото сте получили тежка алергична реакция или признаци и симптоми на анафилаксия, уведомете Вашия лекуващ лекар. Оценката, диагностиката и дългосрочното управление на анафилаксията са сложни, така че вероятно ще трябва да се консултирате с алерголог.

 

Как се диагностицира и лекува алергия?


Съществуват различни методи за диагностика на алергии, като кожни и кръвни тестове2. След диагностицирането на алергията се предлага три основни метода за превенция и лечение, а именно:

 

Алергии при лекарства

  • избягване на досег с алергени в околната среда;
  • медикаментозно лечение;
  • алтернативно лечение и имунотерапия.

 

Алергия към лекарства

 

Пеницилинът е най-честият причинител на алергия за хората с лекарствени алергии. До 10% от хората съобщават, че са алергични към този често срещан антибиотик. Лекарствени реакции засегят 10% от населението на света2 и до 20 процента от всички болнични пациенти.

 

 

Алергии при пациенти с респираторни заболявания

 

Ако сте на кислородна терапия или на CPAP терапия за сънна апнея, алергията може да утежни лечението ви. Никой не желае да се справя със запушен нос, особено докато трябва да използва назална канюла или CPAP маска. Ако сезонът на алергиите настъпва и знаете, че ще ви засегне по един или друг начин, направете си услуга и бъдете подготвени. Грижете се за вашето оборудване за сънна апнея или кислородна терапия. 

 

Прахът, прашецът, плесените и алергените не са добра новина нито за белите дробове, нито за синусите, така и за медицинската техника за сънна апнея, кислородна терапия или астма. Подменяйте филтрите редовно и почиствайте маските, тръбите и овлажнителите редовно, за да избегнете натрупване на плесен и бактерии в оборудването.

 

 

Тази публикация съдържа обща информация за алергиите и техните симптоми. Публикацията не е предназначена да замести професионалнaтa медицинскa консултация, диагноза или лечение на което и да е заболяване. Информацията, прочетена в Интернет, не е медицински съвет и не трябва да се възприема като такъв. Медицинските съвети от Вашия лекар или друг професионален доставчик на здравни услуги са от първостепенна важност за Вашето здраве.

 

 

Референции:

 

1. CDC. Food Allergies. Web. https://www.cdc.gov/healthyschools/foodallergies/index.htm 

2. Asthma and Allergy Foundation of america. Allergy Facts and Figures. Web. https://www.aafa.org/allergy-facts/

3. CDC. COVID-19 Vaccines and Allergic Reactions. Web. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/safety/allergic-reaction.html

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари