Добре дошли в онлайн магазина на Адапт БГ!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Какво представлява кранио електростимулацията (КЕС) и как може да ви помогне?
Вижте всички статии

Какво представлява кранио електростимулацията (КЕС) и как може да ви помогне?

Какво представлява кранио електростимулацията (КЕС) и как може да ви помогне?

Какво представлява кранио електростимулацията (КЕС) и как може да ви помогне?

 

Може би за пръв път чувате за "кранио-електростимулация", въпреки че тази терапия се прилага повече от век. За краниалната електростимулация (КЕС) не се знае много, особено в България. Какво представлява обаче тази сложно зчучаща и трудна за изговаряне терапия? В тази статия ще отговорим на този и още много други въпроси, свързани с провеждането на кранио електро стимулация в домашни условия. Ще представим и един от най-използваните КЕС устройства в САЩ, което за пръв път се предлага вече и в България.
 


Кранио електростимулацията с две думи


Кранио електро стимулацията, съкратено "КЕС", представлява лека форма на електростимулация на мозъка, прилагаща се при лечение на състояния като:
 

  • Депресия, тревожност, безсъние (инсомния);
  • Болка след травма на гръбначен стълб;
  • Болка при болест на Паркинсон;
  • Болка при дегенеративни ставни заболявания;
  • Постравматичен стрес или хронично главоболие вследствие дългогодишна служба. 


Човешкият мозък функционира електрохимично и може да бъде модулиран чрез лека електрическа намеса. Кранио електростимулацията посредством специализирани КЕС устройства, като Алфа-Стим, въздейства върху електрохимичната функция на мозъка, за да подобри както емоционалните, така и физиологичните състояния на пациентите. Този вид терапия е доказано ефективна и безопасна, а огромното й предимство е, че може да се извършва практически навсякъде.
 

Ето как изглежда пълен комплект кранио-електростимулатор, предназначен за КЕС терапия в домашни условия:

 



Кратка история на кранио електростимулацията (КЕС терапията)


Първото устройство за кранио електростимулация се е казвало „Сомниятрон“, разработен от Съветския съюз в началото на 1900 г. Доставял е променлив ток с мощност 1-4 mA с честота 100 Hz чрез два електрода, прикрепени към клепачите. „Сомниятронът“ е бил използван предимно за предизвикване на аналгезия и сън при пациенти с безсъние.


През 1973 г. в САЩ е пуснато на пазара първото КЕС устройство без официален регулаторен надзор – „Електросон 50“, предизвикващ спокойствие и сън. Устройството доставяло променлив ток с променлива честота на импулсите (до 4000 Hz) с интензитет от 2 mA до 8 mA. Американският апарат е бил преносим и се е захранвал с батерии. Електродите пък се поставяли на клепачите и мастоидите.


Три години след пускането на „Електросон“ на пазара Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) започва да регулира този тип медицински изделия. През 1978 г. „Неутрон 101“ става първото одобрено от FDA устройство за КЕС терапия, което достигало интензитет до 1,5 mA при 50-100 Hz и се прикрепвало чрез електроди, поставени на суперорбиталната кост над окото и мастоида. Устройството се предлагало на пазара за лечение на тревожност, депресия и безсъние.


През следващите години в Съединените щати са разработени и пуснати на пазара няколко КЕС устройства, като Pain Suppressor, Transcranial Electrostimulator и Alpha-Stim, което е сред едни от най-популярните КЕС апарати  в САЩ и Европа в момента.


 


 



Електросън, невротрансмитери и емоционално моделиране. Звучи сложно... но всъщност не е.


Изследванията установяват, че електрическата активност в мозъка контролира неврохимикалите, регулиращи настроениетоемоциитесъня и познавателните способности на човека. 


Прекомереният ежедневен стрес предизвиква неправилно функциониране на електрическата активност на мозъка, което от своя страна причинява хормонален дисбаланс и намаляване фунцкионирането на невротрансмитерите, регулиращи човешките емоции. Устройствата за краниална електротерапевтична стимулация (КЕС, или CES на англ.) успяват да повлияят на мозъчната електрическата активност чрез ниски нива електрически ток. Резултатът е безопасно и ефективно лечение на тревожностдепресия и безсъние.

 


Научно дефинирано:

Чрез индиректно стимулиране на мозъчната тъкан в областта на хипоталамуса КЕС апаратите спомагат мозъка да възвърне нормалните нива на неврохимикалите, отговорни за справянето със стреса, тревожността и безсънието.



 

Кранио елетростимулация при депресия 


Депресията, за съжаление, е широкоразпространено състояние, което понякога е с изключително тежки последици за човека.


Най-често депресията се характеризира с изпитване на чувство на тъга, меланхолия, отчаяние и безпомощност. Понякога, когато тези чувства са дълготрайни и неотминаващи, може да става въпрос не просто за чувство, а за заболяване, известно като клинична депресия.


Симптомите на депресия включват апатия, повишена емоционалност, липса на апетит, инсомния, мисли за самоубийство. Депресията също така може да се прояви и със свръхактивност, и внезапна, безпричинна еуфория.


Депресията ни кара да губим интерес към нещата, които ни носят щастие. Тревожността също може да ни лиши от възможността да се наслаждаваме пълноценно на живота. Тези две сериозни и понякога изключително тежки разстройства могат да направят почти всяка задача непосилна, включително задачата да вземем мерки да намерим подходящо за нас лечение. 


Alpha-Stim при лечение на депресия



Кога се пристъпва към КЕС терапия в случаи на депресия


Обикновено КЕС не е първа линия на лечение при депресия и често се препоръчва като спомагателна терапия заедно с антидепресанти. При някои пациенти, при които медикаментозната терапия не дава задоволителни резултати, или при тези, които не могат да понасят страничните ефекти на медикаментите (наддаване на тегло, гадене и пр.) кранио-електро стимулацията е резервният вариант за пациента.

 

Симптоми на тежка депресия


Ако забележите някой от следните симптоми, вземете навременни мерки и потърсете помощтта на специалист! Тежката депресия е изключително сериозно и потенциално животозастрашаващо заболяване. Сред най-често проявяваните й симптоми попадат следните:
 

  • Безсъние или пък прекомерна сънливост;
  • Безсъние вследсвие на Пост-Ковид синдром
  • Раздразнителност;
  • Загуба на интерес към ежедневни дейности, които преди са ви били приятни;
  • Чувтство за безнадеждност;
  • Постоянни мисли за нещо лошо, което се случва;
  • Мисли за смърт, самоубийство или опити за самоубийство;
  • В много тежки случаи - психотични симптоми (като халюцинации или заблуди);
  • Неспособност човек да се грижи сам за себе си, например да се храни, да се къпе, да изпълнява семейни или професионални задължения.
     

Въпреки че може да изглежда, че при тежката депресия надежда няма, това определено не е така! Поговорете с Вашия лекар за възможностите за лечение.




КЕС лечението не включва медикаменти, безопасно е, неинвазивно е и е лесно за използване.


Кранио електростимулация терапия с крано стимулатор Alpha-Stim AID при лекар. Едно от най-големите предимства на КЕС тераpията е, че пациентите могат да я прилагат и в комфорта на собствения си дом, както и в офиса, във фитнеса, по време на пътуване и т.н. Резултатите от успешното провеждане на КЕС терапия се натрупват с течение на времето, което означава, че пациентите започват постепенно да се нуждаят от по-малко процедури, тъй като симптомите им се подобряват. Освен това кранио стимулацията може да се използва заедно с други методи на лечение, както и медикаментозно такова, като по този начин двете си взаимопомагат.

Още едно предимство при КЕС терапия с апарат като Алфа-Стим е, че пациентите могат да го използват само при нужда, за да понижат нивата си на депресия или паника. Преносимостта на КЕС апаратите ги прави лесни за носене дори в джоба, и за употреба вкъщи, докато се извършват ежедневни дейности като гледане на телевизия, четене, работа на компютър или лека домакинска работа.
 

 


Преди да започнете КЕС терапия за лечение на депресия консултирайте се с лекар, за да разберете дали ще е подходяща за вашето конкретно състояние, както и дали ще можете да комбинирате КЕС терапията с предписано медикаментозно лечение за депресия. 




Кранио електро-терапия при хронична болка


Извършените досега проучвания на краниалната електротерапевтична стимулация показват, че тази методика е ефективна, безопасна и лесна за използване като самостоятелно или допълващо, рентабилно и немедикаментозно лечение за справяне с болката - особено при пациенти с хронична болка.

Кранио електростимулацията понастоящем се използва и изследва като средство за лечение на централно медиирани болкови синдроми, които в миналото са били резистентни на интервенция, като фибромиалгия, множествена склероза, увреждания на гръбначния мозък и глобална рефлекторна симпатикова дистрофия. Безопасността, гарантирана от ниското ниво на тока, и положителните ефекти, наблюдавани върху електроенцефалограмата, превръщат CES в потенциално ефикасно средство за лечение на главоболие и стоматологична болка.



КЕС тарапия при хронична болка

 


Противопоказания и странични ефекти от кранио електростимулация


Леки странични ефекти могат да включват главоболие, гадене и замайване. Устройствата КЕС не се препоръчват за пациенти, които използват пейсмейкъри или дефибрилатори
 

Важно е да се уточни тук, че не всяко КЕС устройство е подходящо за терапия. Само разрешени за употреба (каквото разрешение издава американската Агенцията по храните и лекарствата (FDA)) и употребявани под лекарско предписание са подходящи за напълно безопасна терапия за пациенти.


 

 


Клинични проучвания съобщават едно и също


Клиничните проучвания съобщават, че кранио-електростимулацията е безопасна и ефективна, а възползващите се от нея могат да забележат подобрение в рамките на няколко дни или седмици след започване на терапията (в зависимост от състоянието и тежестта му).


Проучванията до този момент (а те не са малко, включително такива от напълно независими научни организации) показват, че КЕС терапията може временно да промени "свързаността" между определени мозъчни клетки.


 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Ползи от краниалната електростимулация при хронични болкови състояния, депресия, тревожност и безсъние и инсомния при Пост-Ковид синдром 
 

Краниалната електростимулация (КЕС) става все по-популярна като средство за лечение при болка, депресия, безпокойство или безсъние (инсомния). През последните 40 години, откакто са представени КЕС апаратите на масовия пазар, бяха публикувани големи изследвания с поне 20 "двойно слепи" плацебо-контролирани проучвания, които доказват, че ползата е по-голяма от риска. Няколко независими проучвания показват, че краниалната електротерапия успешно предизвиква промени в невротрансмитерите и освобождаването на ендорфини. Вече наличен и в България, един от най-използваните апарати за домашно провеждане на кранио електростимулация Alpha-Stim може да бъде изпробван, нает и закупен само от Адапт БГ - лицензиран дистрибутор на Alpha-Stim за България.

 


Ако страдате от тежка депресия, не чакайте, а потърсете помощ от лекар!



 

Григор Ангелов

 


Научни проучвания, цитирани в статията:

1.Zimmerman, Stephen I and Lerner, Fred N. Biofeedback and electromedicine  reduce the cycle of pain spasm pain in low back patients. Medical  Electronics. June 1989; 117: 108‐120.
2. Heffernan, Michael. The effect of variable microcurrents on EEG spectrum and pain control. Canadian Journal of Clinical Medicine.  1997; 4(10): 4‐11. 
3. CES in the Treatment of Pain-Related Disorders. https://www.practicalpainmanagement.com/treatments/
interventional/stimulators/ces-treatment-pain-related-disorders

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари