Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Сънната апнея и сутрешното главоболие
Вижте всички статии

Сънната апнея и сутрешното главоболие

Сънната апнея и сутрешното главоболие

Връзката между сънната апнея и сутрешното главоболие

 

Връзката между сънната апнея и сутрешното главоболие

 

Сутрешното главоболие може да възникне по множество редица причини - от лошо качество на съня до стрес, неудобна възглавница или хронично състояние.

 

Сутрешно главоболие изпитват 1 на всеки 13 души. То може да е в резултат и от физиологична промяна на тялото ви, като произвеждането на прекомерно количество адреналин сутринта, което да доведе до мигренозно главоболие.

 

Лошият сън и главоболието
 

Липсата на качествен сън и наличието на нарушение на съня, като сънна апнея, са най-честите причинители на сутрешно главоболие. Хората с нарушения на съня са 2 до 8 пъти по-склонни да имат сутрешно главоболие от тези без такова.

 

Такова широко разпространено разтройство на съня е наличието на обструктивна сънна апнея (ОСА). При апнея дихателните ни пътища са частично или напълно блокирани по време на сън. Поради това блокиране количеството кислород в кръвта, което се транспортира до мозъка, намалява драстично, което от своя страна ни излага на риск от главоболие - и по-специално сутрешно главоболие.

 

Връзката между сутрешното главоболие и лошия сън

 

 

Какъв е смисълът да спим, ако се чувстваме толкова ужасно сутринта?

 

Независимо че предишната вечер сме си легнали рано и сме спали достатъчно, на сутринта се чувставме неотпочинали... а главата ни боли. 

 

 

Препоръките на сомнолозите: 

За да намалим драстично риска да ни заболи глава сутрин като ставаме, специалистите по медицина на съня биха пви препоръчали следното:

 

  • Легнете си по-рано;
  • Бъдете активни - правете упражнения;
  • Избягвайте приема на алкохол преди лягане;
  • Намалете приема на кофеин през деня.;
  • Сменете възглавницата.

 

Как да подобрим цялостното качеството на съня?

 

За да подобрим качеството (не количеството) на съня, е препоръчително да изградим следните полезни навици: 

 

  • Лягайте си по едно и също време всяка вечер и ставайте по едно и също време всяка сутрин;
  • Избягвайте приема на кофеин, никотин и алкохол в часовете преди лягане;
  • Избягвайте дейности, които стимулират мозъка преди лягане, като гледане на телевизия или сърфиране в Интернет.
  • Медитирайте или четете книга преди лягане.
  • Създайте си атмосфера, благоприятстваща спокоен, здравословен сън  в спалнята - да е тъмно, тихо и леглото да ви е удобно.
  • Вземете си една релаксираща вана.
  • Създайте си редовен, тренировъчен режим (идеи за тренировка вкъщи).

 

Други прични за появата на сутрешно главоболие


Наред с обструктивната сънна апнея, която занижава нивата на кислород в кръвта, други причини за сутрешното главоболие биха могли да се следните:
 

  • Инсомния;
  • Мигрена;
  • Бруксизъм;
  • Прекомерна употреба на алкохол.

 

Ако съпътващи сутрешната мигрена са силно хъркане, задух по време на сън, липса на енергия през деня, причината би могла да е наличие на обструктивна или централна сънна апнея.

 

Но може и да не e

 

За да се разбере е нужно провеждане на изследване на съня в болнична среда или мониторинг със скринингово устройство за сънна апнея (sleep monitors).

 

Повечето хора обаче отлагат да извършат подобно лесно за провеждане изследване, въпреки че то преминава изключително леко и дава конкретен отговор на въпроса дали страдаме ли от сънна апнея или не.

 

Затова го отлагаме ... докато не можем да търпим симптомите повече.

 

Едно просто изследване за сънна апнея (наречено полисомнография) или прекарване на нощта със скринингово устройство проследява наличието на апнеични прояви докато спим, и отговаря веднага на въпроса.

 

Устройства за мониторинг на съня при сутрешно главоболие

РАЗБЕРЕТЕ ДАЛИ ИМАТЕ СЪННА АПНЕЯ САМО ЗА ЕДНА ВЕЧЕР!

 

Двата популярни метода за изследване за сънна апнея - изследване за сънна апнея в болнична среда и скринингово устройство

 

Каквото и да изберете - диагностициране от сомнолог в болнична среда или преспиване в къщи с мониторинг устройство, резултатите от теста ще покажат изрично дали сутрешното главоболие би могло да се дължи на обструктивна сънна апнея. 

 

 

Какво ако причината за главоболието наистина е сънна апнея?

 

Ако се установи, че хъркането не е просто хъркане, а придружено със спирания на дишането и среднощно задушаване, повечето добри специалисти по медицина на съня предлагат доказаното решение на проблема с апнеята, а именно CPAP терапия.

 

CPAP терапията, както вече знаем от множеството информационни статии на ADAPT.BG, е съкращение, което в буквален превод означава "непрекъснато положително налягане на дихателните пътища". 

 

За щастие CPAP терапията драстично намалява броя на сутрешните мигрени. Този вид терапия е най-ефективният и доказан метод за лечение на сънна апнея. По време на нея се използва специален автоматичен апарат, който подава въздух в носа и гърлото, когато установи, че дишането на спящия е спряло поради епизод на сънна апнея.

 

Златният стандарт

 

CPAP апаратите, като интелигентни устройства, проектирани специално да се справят с проблема, намаляват броя на апнеите от няколко десетки на час до 1-2 (нормалният АХИ индекс, при който няма наличие на сънна апнея е 5). Това би означавало, че практически вече не страдате от сънна апнея, което направи CPAP терапията златният стандарт за третиране на заболяването по цял свят.

 

Ще изчезне ли главоболието?

 

В повечето случаи на успешно третирана сънна апнея, главоболието изчезва. Дори да не изчезне напълно, то интензитетът му значително ще намалее, показват сомнологичните изледвания (23-та среща на Европейското неврологично дружество (ENS) - д-р Хилдегард Идалго, катедра по неврология в Камилус-Клиник в Асбах, Германия). 

 

Според резултатите от проучването, представени на 23-тата среща на Европейското неврологично дружество, пациентите със сутрешна мигрена и наличие на сънна апнея, подложили се на CPAP терапия, са намалили броя и интензитета на сутрешните главоболия, след като са подобрили следните си показатели:

 

  • нивото на кислород в кръвта (кислородната сатурация);
  • продължителността на непрекъснат, възстановителен сън.

 

Качеството на съня и лошият сън допринасят директно до появата на сутрешно главоболие

 

Пациентите на постоянна CPAP терапия съобщават за драстично намаляване на появите и интензитета на сутрешното главоболие, веднъж след като се подобрят горепосочените показатели. Ако все пак сутрешната мигрена продължава, не отлагайте и се свържете с Вашия лекуващ лекар, за да се установи дали причината за него не е свързана с наличието на друго хронично състояние или заболяване. Здравето преди всичко.

 

Тази публикация съдържа обща информация за сънната апнея и сутрешното главоболие. Публикацията не е предназначена да замести професионалните медицински консултации, диагнозата или лечението на което и да е заболяване. Информацията, прочетена в Интернет, не е медицински съвет и не трябва да се възприема като такъв. Медицинските съвети от Вашия лекар или друг професионален доставчик на здравни услуги са от първостепенна важност за Вашето здраве.

 
Автор: Григор Ангелов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари