Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Ролята на овлажнителите при лечението на обструктивна сънна апнея
Вижте всички статии

Ролята на овлажнителите при лечението на обструктивна сънна апнея

Ролята на овлажнителите при лечението на обструктивна сънна апнея

ролята на овлажнителите в лечението на сънна апнея

 

Как овлажнителите за CPAP апарати влияят на лечението на обструктивна сънна апнея (ОСА)?

Провеждани са много дискусии относно това защо хора с обструктивна сънна апнея я третират успешно чрез терапия и защо други се отказват от терапията и спират да лекуват заболяването си. Дали маската им е била твърде неудобна, CPAP апаратът твърде шумен или просто са забравили да го използват, причините за нередовното провеждане на терапия варират от пациент до пациент.


Едно от нещата, които директно засягат спазването на терапията от страна на пациента и което често остава неизвестно за широката общественост, е необходимостта от използването на овлажнител. Как обаче използването на овлажнител в един CPAP апарат може да помогне на страдащия от сънна апнея да продължава редовно терапията си? В днешната статия ще дадем отговорите на този и други свързани въпроси.

 

Какво представляват овлажнителите и каква е тяхната функция?

 

Преди да навлезем в темата с употребата на овлажнителите и как те са тясно свързани с успешното провеждане на терапия, е хубаво да уточним каква е точно ролята на CPAP овлажнителите. А те са един от най-важните аспекти на успешното терапевтиране на обструктивна сънна апнея е използването на овлажнители. CPAP овлажнителите помагат да се намали драстично сухотата и дискомфорта, които хората, живеещи със сънна апнея редовно преживяват. Тези меко казано неприятни симптоми на обструктивната сънна апнея могат да се влошат със застудяване на времето. Студеният, сух въздух може допълнително да затрудни дишането и да утежни сухотата в устата, когато се събудите сутрин. С правилно работещ подгряващ CPAP овлажнител всички тези проблеми отпадат и съответно можете да спите спокойно.

подгряващ овлажнител за cpap и обструктивна сънна апнея

 

Защо е важно да се използва овлажнител при терапията на обструктивна сънна апнея?

 

Основната причина поради която човек, който живее с обструктивна сънна апнея, трябва да използва овлажнител, е защото овлажнителят спомага за спазването на лечението. Според проучване от 2019 г., проведено в Швеция, водено от д-р Андреас Палм от университета в Упсала, хората със сънна апнея са по-склонни да се придържат към лечението си, когато използват CPAP апарат, в който има овлажнител.

 

Как са разбрали това изследователите? Чрез проследяване на терапията на 16 425 души, на които е било предписано лечение със CPAP апарат. В рамките на една година от началото на лечението 2395 пациенти (около 15%) са използвали апаратите си само за два и половина часа на нощ, вместо за предписаната от доктора им продължителност – за цяла нощ. Други 1527 пациенти (9%) изцяло са спрели да използват апаратите си.


Проучването открива също така, че при пациенти, които са използвали своите CPAP апарати заедно с овлажнители от самото начало на лечението, вероятността да прекратят лечението е 43%.
Друго важно заключение, до което достига проучването в Швеция, е важността на използването на CPAP апарати с интегрирани овлажнители още от започването на терапията. В годините преди проучването, най-вече в първите години на терапията, лекарите не винаги са предписвали овлажнители на пациентите си. След публикуването на резултатите, д-р Палм препоръчва повече лекари да предписват CPAP апарати с вградени овлажнители още от самото начало на третирането на ОСА.


Овлажнителите са технология, без която лечението на обструктивна сънна апнея в домашни условия не е 100% пълноценна при повечето пациенти. Овлажнителите помагат за справяне с назалната конгестия (запушения нос) и сухота в гърлото и носа. Подават затоплен и овлажнен въздух само по време на вдишване, което осигурява максимален комфорт. Овлажнителите с нагревател гарантират минимум 8 часа непрекъснат сън без да има нужда от добавяне на отопляема тръба.

 

Овлажнител за CPAP апарат - лечение на ОСА

 

ВИЖТЕ ВСИЧКИ ВИДОВЕ ОВЛАЖНИТЕЛИ ТУК

 

Заключение

 

Надяваме се, че днешната статия ще ви помогне да разберете по-добре връзката между употребата на овлажнители и правилното лечение на обструктивна сънна апнея. Ако имате по-конкретни въпроси относно CPAP овлажнителите, посетете нашата страница или се свържете директно с нас, за да попитате каквото Ви интересува.


Забележка


Тази блог публикация съдържа обща информация за медицинските състояния и лечението на обструктивна сънна апнея. Публикацията не е предназначена да замести професионалните медицински консултации, диагнозата или лечението на заболяването. Информацията, прочетена в Интернет не е медицински съвет и не трябва да се възприема като такъв. Медицинските съвети от Вашия лекар или друг професионален доставчик на здравни услуги са от първостепенна важност за Вашето здраве.


Ако мислите, че имате конкретно медицинско състояние, което изисква лечение, то Вие трябва незабавно да потърсите лекарска помощ. Никога не трябва да отлагате специализирана медицинска помощ, да пренебрегвате съветите на докторите или да прекратявате медицинското лечение поради информация прочетена на този или който и да е било друг уебсайт.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари