Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Алтернативни терапии, щипки против хъркане и псевдолечения на ОСА
Вижте всички статии

Алтернативни терапии, щипки против хъркане и псевдолечения на ОСА

Алтернативни терапии, щипки против хъркане и псевдолечения на ОСА

Щипки за хъркане и алтернативни терапии за сънна апнея

 

Алтернативни терапии, щипки против хъркане и псевдолечения на ОСА

 

Лекува ли се сънната апнея? За съжаление за апнеи от централен тип лечение все още няма, но за сметка на това за апнеи от обструктивен тип то е измислено доста отдавна. CPAP терапията за момента представлява най-надеждният и сигурен вариант за справяне с този тип заболяване. Съществуват и оперативни варианти, но резултатите от тях са твърде незадоволителни.

 

Инванзивните интервенции като трахеостомията са били основните средства за облекчаване на симптоматиката при тежката обструктивна сънна апнея, но днес тя се използва при изключително тежки и комплицирани случаи, неповлияващи се от CPAP терапия.

 

Освен CPAP терапията и хирургията, съществуват и много алтернативни „лечения“, които не биха могли да ни излекуват от ОСА, въпреки че някои от тях могат да помогнат за частично намаляване на симптомите.

 

Една от най-неефективните псевдотерапии е щипката против хъркане. Но преди да стигнем и до нея, нека да изброим всички други популярни алтернативни методи за терапия в домашни условия.

 

Винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да опитате което и да било алтернативно „лечение“ на сънна апнея, били те медицински, хомеопатични или други.

 

Ако не сте се диагностицирали все още, не чакайте да го направите.

 


 

Алтернативни терапии и псевдотерапии

 

1. Отслабване


Отслабването може в известна степен да намали симптомите при хора с обструктивна сънна апнея, чието излишно тегло влошава колапса на дихателните пътища. Свалянето на килограми също да помогне за намаляване на подаваното въздушно налягане от CPAP апарата ви. Загубата на тегло чрез нискокалорична диета и активен начин на живот може да се счита за спомагателен метод за намаляване на симптомите при хората с лека ОСА. Всяко бъдещо възвръщане на загубеното тегло обаче ще доведе до повторно засилване на симптомите.

 

2. Диета и упражнения


Различните видове диети и упражнения не се считат за „лечение“ по същите причини поради които и отслабването. Въпреки това те могат да помогнат за известно облекчаване на симптомите.

 

3. Сух режим


Ограничаването на приема на алкохол може да спомогне на мускулите на дихателните пътища да не се отпускат прекалено много по време на сън, но то няма да предотврати тяхното запушване. Независимо от това, избягвайте  алкохола преди лягане, защото по този начин определено ще подобрите качеството на съня Ви.

 

4. Да не спим по гръб

Избягването да спим по гръб може да попречи на езика да се отпусне в гърлото, но апнеята може да се появи и в други области на дихателните пътища, дори когато не спим по гръб. Същият мит важи и за повдигането на главата с възглавници – няма да помогне, ако причината за запушването на дихателните пътища не е езикът.

 


5. Назален спрей


Ефективни ли са назалните спрейове в борбата с апнеята? За съжаление не са. Нито един спрей няма да подобри, камо ли да излекува ОСА. Спрейовете са предназначени да помогнат на носа да поема по-голямо количество въздух през нощта, но в никакъв случай няма да повлияят на първоначалната причина за обструкцията, причиняваща Вашите апнеи, защото тя се случва в задната част на гърлото.

 

6. Свирене на диджериду


Диджериду е дървен духов музикален инструмент с ниска тоналност, създаден от аборигените в Северна Австралия. Митът, че ще се излекуваме от обструктивната сънна апнея, ако намерим австралийско диджериду и всеки ден започнем са свирим на него се уповава на кратко проучване върху 25 души, за които се твърди, че чрез свирене на инструмента са успели да тренират мускулите на горните дихателни пътища.

 

Диджериду терапия за сънна апнея блог статия АДАПТ

 

7. Щипка против хъркане


Щипките против хъркане са едни от най-неефективните „чудеса“/„световни открития“ за спиране на хъркането (включително проблемното хъркане, усложнено от симптомите на сънната апнея). За съжаление, щипките за хъркане не могат да повлияят ползотворно при наличие на ОСА. Те могат да помогнат при леко хъркане, причинено от стеснявания в носа, но не и при хъркане, причинено от запушване на горните дихателни пътища.

 


Коя терапия е най-ефективната за мен?

 


Вие и Вашият лекар трябва достигнете до този отговор заедно. Медицинската общност счита лечението със CPAP апарати за златен стандарт, дори при тежки случаи на ОСА. Въпреки това, за да знаете каква точно ПАП терапия и апарат са най-ефективни за Вашия конкретен случай, то трябва да се консултирате със специалист, а след това и с експертите на Адапт, които могат да ви помогнат в избора на апарат, ако все пак решите да заложите на конвенционалната терапия.

 

 

Щипки против хъркане и сънна апнея

 

Още полезни статии:

Болки в колената - причини, симптоми и лечение

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Atanas
    Диджериду за сънна апнея :D Може би помогнало за разлика от щипките за хъркане. Но пък звукът от него ще се чува в целия блок, а хъркането само от жена ми
    Отговори ›
  • Кристиян
    Картинката накрая много ми хареса. И да, няма никакъв шанс сънната апнея да се повлияе от щипки за хъркане. За диджериду терапия за пръв път чувам.
    Отговори ›
  • Eva A.
    от личен опит мога да ви кажа, че щипките против хъркане въобще не действат! Ако можеше хъркането да се спре с някака щипка за 4 лв, изобретателя им щеше да вземе нобелова награда за мир. Лично аз щях да му я връча ;)
    Отговори ›
«1»