Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Мога ли да продължа CPAP терапията си, ако имам коронавирус?
Вижте всички статии

Мога ли да продължа CPAP терапията си, ако имам коронавирус?

Мога ли да продължа CPAP терапията си, ако имам коронавирус?

Ако сте диагностицирани с коронавирус и в момента сте на CPAP терапия, консултирайте се с вашия лекар относно продължаването на терапията, за да сте напълно сигурни, че няма да възникнат усложнения. Въпреки това, поставянето на диагноза COVID-19 не променя диагнозата на сънната апнея, или пък нуждата да лекувате това тежко нарушение на съня. Здравословният сън също така допринася за цялостното ви здраве и помага за засилване на имунната ви система в борбата с вируса.

 

Как да почиствате и дезинфекцирате вашия CPAP и аксесоарите му?

 

Дори когато сте под карантина вкъщи, спазването на строг режим на почистване на вашия CPAP апарат, шлауха и маската помага да се избегне разпространението на вируса в дома ви и най-вече в стаята, в която ползвате апарата.

 

Ако използвате автоматичен CPAP апарат с овлажнител, не забравяйте всеки ден да сменяте остатъчната вода в камерата му. За оптимален резултат използвайте чиста, дестилирана вода в овлажнителя през нощта. При недостиг на дестилирана вода, може да се използва чешмяна или бутилирана такава. Това няма да навреди на устройството или да повлияе на ПАП терапията ви. Въпреки това ще е необходимо по-старателно почистване на овлажнителя, за да се предотврати натрупването на увреждащи апарата минерали в камерата.

 


Предпазни маски за лице статия за коронавирус превенция.

Свързани статии: 

Предпазни маски за лице и коронавирус COVID-19


 

 

Избършете маската и другите CPAP консумативи всеки път, когато влизат в пряк контакт с кожата ви. Кърпичките за почистване на CPAP апарати са специално разработени за такъв тип ежедневно почистване. Ако сте заразени с коронавирус, е нужно ежедневно да се извършва цялостно почистване на маркуча, маската и нейните части.

 


 

Дезинфекцирайте коланите на маската със спирт (но внимавайте той да не попадне върху силикона, защото ще го увреди!). 

 

Поставете маската в съд с вода със сапунен разтвор, несъдържащ избелващи агенти и абразивни частици, по същия начин, по който почиствате маската си всяка сутрин от ефектите на нормалното омазняване на лицето. 

 

За да почистите маската срещу замърсители, бихте могли също така да използвате и антибактериални кърпи, които обаче трябва да НЕ са на алкохолна основа!

 

За пълно дезинфекциране на маската се препоръчват и апарати озонатори. 

 

ВАЖНО: Озознът като дезинфектиращ метод срещу плесени и вируси, НЕ елиминира новия коронавирус! Няма достатъчно научни изследвания до този момент, които да показват ефективността на озонаторите срещу щама на COVID-19 (SARS-CoV-2).

 

Устройство озонатор за почистване на CPAP / BiPAP апарат

Озонатор за дезинфевктиране на CPAP / BiPAP апарати

Устройството е налично в магазините на АДАПТ БГ

 

След като потърсите консултация с лекуващия ви лекар, следвайте следните съвети, за да предотвратите разпространението на COVID-19, докато активно използвате CPAP апарата ви:

 

  • Поддържайте филтрите чисти и сухи (както и овлажнителя), когато не ги използвате. Оставете апарата включен за 10-25 минути.
  • Ако кашляте или кихате в CPAP маската ви, почистете я веднага.
  • Не забравяйте, че вашият CPAP е устройство за индивидуална употреба и не трябва да се споделя с други, особено ако знаете, че сте били заразени с коронавирус по времето на ПАП терапията ви.
  • Настройте автоматичния режим на апарата, за да намалите времето, през което маската и машината отделят въздух в стаята, а те не са на лицето ви.

 

Използване на вашия CPAP, докато сте заразени с коронавирус

 

Общи препоръки при заразяване с коронавирус COVID-19 и наложена домашна карантина

 

  • Останете вкъщи по време на боледуването си, освен ако не е необходимо да потърсите медицинска помощ;
  • Изолирайте се в стая, по възможност със самостоятелна баня, която ще се ползва единствено от вас, за да предотвратите заразяването на другите у дома;
  • Избягвайте да споделяте чинии, кърпи, дистанционното на телевизори или други често докосвани предмети в домакинството;
  • Ограничете взаимодействието с другите и носете предпазна маска за лице, когато общувате с другите;
  • Редовно почиствайте и дезинфекцирайте повърхностите във вашата стаята, където сте под карантина;
  • Мийте ръцете си често.


Сънната апнея повишава ли риска от заразяване с COVID-19?

 

Към момента не съществуват научни доказателства, че сънната апнея повишава риска от заразяване с коронавирус SARS-CoV-2 и смърт при пациенти с COVID-19.

 

Може ли използването на CPAP апарати и маски да предотврати заразяване с коронавирус?

 

CPAP апаратите са най-ефективният метод за третиране на сънна апнея. Въпреки че се побеждават това сериозно нарушение на съня обаче, те не могат да предотвратят заразяване с коронавирус. CPAP маската за лице не е защитна маска за лице, каквато е N95 респираторът. Тя е предназначена да доставя кислород до дихателните ви пътища и по този начин да спира появите на апнея през нощта - нищо повече. За да се предпазите от заразяване с COVID-19, спазвайте общите препоръки за лична хигиена и социална изолация.

 

Мога ли да се ваксинирам срещу COVID, ако имам сънна апнея?
 

Да. Най-добрата защита от COVID-19 е ваксинацията, редом със спазването на предпазни мерки и носене на висок клас защитни маски за лице. Ваксината се препоръчва особено за хората, които са изложени на по-висок риск от COVID-19 поради състояния като сънна апнея или астма.

 

Автор: Григор Ангелов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари