BGN
 • EUR
 • GBP
 • BGN
 • USD
BG
Вижте всички статии
Как да изберем кислороден концентратор

как да изберем кислороден концентратор

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПРАВИЛНИЯ КИСЛОРОДЕН КОНЦЕНТРАТОР

Концентраторът на кислород е преносимо устройство, което е значително по-удобно от кислородната бутилка, тъй като не е необходимо зареждане с кислород. Особено внимание при изработването на концентратора се обръща на безопасността и опростеното използване на уреда. Той се отличава с прост принцип на работа. Филтрираща система осигурява кислород за дишане с висока степен на пречистеност - 93%±3%.
 

Кислородният концентратор достига пълния си капацитет до няколко минути. Изключително тих е по време на работа, което го прави комфортен за употреба по време на сън и в тихите часове на деня. Всеки съвременен концентратор е снабден с датчици, даващи индикации при проблем с апарата. Машината е лесна за работа, дори и при хора - трудно подвижни и в тежко здравословно състояние. Методът за доставка на кислород сам по себе си е уникален и значително по-ефективен от втечнения и кислорода под високо налягане.
 

При използване на кислороден концентратор съдържанието на кислород във въздуха на помещението не се променя.
 
 
За измерване на кислорода в кръвта е нужен пръстов пулсоксиметър.
 

Преносими кислородни концентратори


На пазара се предлагат и преносими кислородни концентратори с тегло около 3кг., който работи с три различни източника на енергия. Този тип апарати разполагат с достатъчно мощни батерии за дълъг работен режим и оптимално количество кислород. Мобилните кислородни концентратори осигуряват същото количество и качество на кислорода, необходимо за терапията, както стандартния кислороден концентратор. Компактни и лесни за пренасяне, пренмосимите модели могат да се използват както извън дома, така и в автомобил или самолет. 

 

Основни цели на кислородната терапия са:

 

 • подобряване на дишането, намаляване на задуха и дихателните проблеми;
 • подобряване на цялостното здравословно състояние, вследствие;
 • снабдяването с кислород;
 • намалява  риска от развитие на тежки усложнения с дългосрочен характер;
 • повишаване на енергичността;
 • подобряване на паметта и концентрацията;
 • подобряване на цялостното качество и продължителност на живота.

 

Избор на кислороден концентратор за Вашата терапия


За да направите правилния избор трябва да се вземе предвид количеството кислород и времето, за което да се приема според предписанието на лекаря. Избораът на кислороден концентратор е адекватно решение по-отношение на използването, обслужването и безопасността на ползвателя, докато бутилките са тежки, трудни за поддръжка и налагат непрекъснат контрол на количеството оставащ кислород.

 

Важно е да се отбележи, че при концентраторите съществува гаранционен и извънгаранционен сервиз осигурен от фирмата на закупуване. Апаратите  с утвърдена марка на пазара осигуряват дълъг срок на ползване от страна на  клиента, без да се налага прекъсване на кислородната терапия. Закупуването на апарат с неясен произход носи своите рискове от недостигане до необходимата концентрация кислород, технически проблеми и инфекции.

 

Медицински кислородни бутилки - важни фактори при употреба 


При използването на медицински кислородни бутилки трябва да обърнете внимание на някои важни неща. В комплектите за използване от клиента, кислородът предварително е зареден или се зарежда в бутилките на специализирани станции, и е под високо налягане. При ползването на бутилки за кислород трябва да се купуват технически изправни бутилки. Съхранението и експлоатацията на кислородните бутилки е в специални стойки, което гарантира отвесно положение  при ползване и пренасяне. Налага  се постоянен контрол  от страна на  ползвателя за количеството на оставащият кислород. Нужно е и повторно зареждане и доставка до дома.  Продукта не трябва да се излага продължително време на директна слънчева светлина и не трябва да се тегли и търкаля.

 

история на кислородната терапия

 

История на кислородната терапия


Кислородът е открит през 1774-та година от Джоузеф Пристли. Тогава го нарича „жизнен въздух“. След период на експериментация и използване на кислород по всякакъв повод, Алвин Барах е първият, който успява да го използва рационално, демонстрирайки фективноста му в третирането на белодробна и остра и хронична дихателна недостатъчност. Барах е наричан "бащата на съвременната кислородна терапия" - лидер в амбулаторната кислородна терапия.

 

В началото на 80-те години на миналия век се провеждат проучвания, които полагат основите на дългосрочната домашна кислородна терапия (LTOT), каквато я познаваме днес. Изводът от тези проучвания е, че LTOT може да се предписва на пациенти с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Проучванията тогава достигат и до заключението, че дългосрочната кислородна терапия също така намалява сърдечната недостатъчност, причинена от кор пулмонале, подобрява невропсихологичната функция и повишава толерантността към физическа активност в ежедневието.

 

В днешно време пазарът на мобилните кислородни концентратори нараства със всяка година. През 2019-та това е един нарастващ пазар в сектора на здравеопазването, а технологията на мобилните кислородни концентратори се развива с все по-бързи темпове през следващите години.

 

Заключение

Кислородът е във всички живи клетки на организмите и е основен елемент на живота. За осъществяването на по-голяма част от жизненоважните процеси в организма е необходим кислород. При нормални обстоятелства здравият човек си набавя необходимите количества от въздуха, който съдържа приблизително 21 процента кислород, като тази стойност е напълно достатъчна за задоволяване на дневната необходимост.

 

При някои заболявания се наблюдава влошено, затруднено усвояване на кислорода, съдържащ се във вдишания въздух, което налага допълнително обогатяване на въздуха и провеждане на лечение с кислород. Основната цел е подобряване на симптомите на пациента и намаляване на риска от развитието на различни  по тежест усложнения. Трудното усвояване на кислорода в организма може да се дължи на редица заболявания, засягащи дихателната, сърдечно-съдовата и други системи. Най-често клинично нуждата се проявява с промени в дишането (учестено дишане), задух, сърцебиене, ускорен пулс, а при тежките форми се наблюдава и промяна в цвета на кожата. При установяване на съответните увреждания и влошена пулмонална активност в резултат от ниските нива на кислород се преминава към терапия с кислород. Тя се определя индивидуално при всеки отделен пациент в зависимост дефицита на кислород от вида и тежестта на заболяването.

 

Надяваме се, че днешната информативна статия вме успели да отговорим на най-важните Ви въпроси относно кислородната терапия и избора на концентратор. Важно е вече да се ориентирате кой тип кислороден концентраор е най-надежден и подходящ за Вашата терапия. Въпреки това, не се колебайте да ни попитате относно това как да изберете правилния кислороден концентратор като позвъните на телефоните посочени в сайта ни. Бихте могли и да ни попитате през онлайн чата на Adapt.bg, или като ни посетите на място в магазините ни в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. 

 

Продуктовата ни страница с уреди за кислородна терапия бихте могли да разгледате ТУК.

 

Кислородни концентратори под наем бихте могли да заявите ТУК

 

Кислородна терапия концентратори и кислородни бутилки онлайн

 

Още полезни статии:

Болки в колената - причини, симптоми и лечение 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Блог статии

Адапт БГ отвори магазин във Велико Търново

10 Юли 2020
Адапт БГ отвори своя шести магазин в гр. Велико Търново, на адрес ул. Полтава №3.

Ново поколение ResMed апарати във ВМА за лечение на хронична дихателна недостатъчност

24 Юни 2020
АДАПТ БГ снабди белодробната клиника във Военномедицинска академия с ново поколение специализирани апарати за неинвазивна белодробна вентилация.

Разпродажба на мострено оборудване за деца с увреждания

22 Юни 2020
Разпродажба на мострено оборудване! Намаление -50% на вертикализатори и терапевтични столчета за деца с увреждания.

Акордеонни категории