Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Как да изберем кислороден концентратор
Вижте всички статии

Как да изберем кислороден концентратор

Как да изберем кислороден концентратор

как да изберем кислороден концентратор

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПРАВИЛНИЯ КИСЛОРОДЕН КОНЦЕНТРАТОР

Концентраторът на кислород е преносимо устройство, което е значително по-удобно от кислородната бутилка, тъй като не е необходимо зареждане с кислород. Особено внимание при изработването на концентратора се обръща на безопасността и опростеното използване на уреда. Той се отличава с прост принцип на работа. Филтрираща система осигурява кислород за дишане с висока степен на пречистеност - 93%±3%.
 

Кислородният концентратор достига пълния си капацитет до няколко минути. Изключително тих е по време на работа, което го прави комфортен за употреба по време на сън и в тихите часове на деня. Всеки съвременен концентратор е снабден с датчици, даващи индикации при проблем с апарата. Машината е лесна за работа, дори и при хора - трудно подвижни и в тежко здравословно състояние. Методът за доставка на кислород сам по себе си е уникален и значително по-ефективен от втечнения и кислорода под високо налягане.
 

При използване на кислороден концентратор съдържанието на кислород във въздуха на помещението не се променя.
 
 
За измерване на кислорода в кръвта е нужен пръстов пулсоксиметър.
 

Преносими кислородни концентратори


На пазара се предлагат и преносими кислородни концентратори с тегло около 3кг., който работи с три различни източника на енергия. Този тип апарати разполагат с достатъчно мощни батерии за дълъг работен режим и оптимално количество кислород. Мобилните кислородни концентратори осигуряват същото количество и качество на кислорода, необходимо за терапията, както стандартния кислороден концентратор. Компактни и лесни за пренасяне, пренмосимите модели могат да се използват както извън дома, така и в автомобил или самолет. 

 

Основни цели на кислородната терапия са:

 

  • подобряване на дишането, намаляване на задуха и дихателните проблеми;
  • подобряване на цялостното здравословно състояние, вследствие;
  • снабдяването с кислород;
  • намалява  риска от развитие на тежки усложнения с дългосрочен характер;
  • повишаване на енергичността;
  • подобряване на паметта и концентрацията;
  • подобряване на цялостното качество и продължителност на живота.

 

Избор на кислороден концентратор за Вашата терапия


За да направите правилния избор трябва да се вземе предвид количеството кислород и времето, за което да се приема според предписанието на лекаря. Избораът на кислороден концентратор е адекватно решение по-отношение на използването, обслужването и безопасността на ползвателя, докато бутилките са тежки, трудни за поддръжка и налагат непрекъснат контрол на количеството оставащ кислород.

 

Важно е да се отбележи, че при концентраторите съществува гаранционен и извънгаранционен сервиз осигурен от фирмата на закупуване. Апаратите  с утвърдена марка на пазара осигуряват дълъг срок на ползване от страна на  клиента, без да се налага прекъсване на кислородната терапия. Закупуването на апарат с неясен произход носи своите рискове от недостигане до необходимата концентрация кислород, технически проблеми и инфекции.

 

 

Рзлични видове кислородни апарати за болнична среда или домашно лечение.

 

 

Медицински кислородни бутилки - важни фактори при употреба 


При използването на медицински кислородни бутилки трябва да обърнете внимание на някои важни неща. В комплектите за използване от клиента, кислородът предварително е зареден или се зарежда в бутилките на специализирани станции, и е под високо налягане. При ползването на бутилки за кислород трябва да се купуват технически изправни бутилки. Съхранението и експлоатацията на кислородните бутилки е в специални стойки, което гарантира отвесно положение  при ползване и пренасяне. Налага  се постоянен контрол  от страна на  ползвателя за количеството на оставащият кислород. Нужно е и повторно зареждане и доставка до дома.  Продукта не трябва да се излага продължително време на директна слънчева светлина и не трябва да се тегли и търкаля.

 

История на кислородната терапия


Кислородът е открит през 1774-та година от Джоузеф Пристли. Тогава го нарича „жизнен въздух“. След период на експериментация и използване на кислород по всякакъв повод, Алвин Барах е първият, който успява да го използва рационално, демонстрирайки фективноста му в третирането на белодробна и остра и хронична дихателна недостатъчност. Барах е наричан "бащата на съвременната кислородна терапия" - лидер в амбулаторната кислородна терапия.

 

В началото на 80-те години на миналия век се провеждат проучвания, които полагат основите на дългосрочната домашна кислородна терапия (LTOT), каквато я познаваме днес. Изводът от тези проучвания е, че LTOT може да се предписва на пациенти с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Проучванията тогава достигат и до заключението, че дългосрочната кислородна терапия също така намалява сърдечната недостатъчност, причинена от кор пулмонале, подобрява невропсихологичната функция и повишава толерантността към физическа активност в ежедневието.

 

В днешно време пазарът на мобилните кислородни концентратори нараства със всяка година. През 2019-та това е един нарастващ пазар в сектора на здравеопазването, а технологията на мобилните кислородни концентратори се развива с все по-бързи темпове през следващите години.

 

Заключение

 

Кислородът е във всички живи клетки на организмите и е основен елемент на живота. За осъществяването на по-голяма част от жизненоважните процеси в организма е необходим кислород. При нормални обстоятелства здравият човек си набавя необходимите количества от въздуха, който съдържа приблизително 21 процента кислород, като тази стойност е напълно достатъчна за задоволяване на дневната необходимост.

 

При някои заболявания се наблюдава влошено, затруднено усвояване на кислорода, съдържащ се във вдишания въздух, което налага допълнително обогатяване на въздуха и провеждане на лечение с кислород. Основната цел е подобряване на симптомите на пациента и намаляване на риска от развитието на различни  по тежест усложнения. Трудното усвояване на кислорода в организма може да се дължи на редица заболявания, засягащи дихателната, сърдечно-съдовата и други системи. Най-често клинично нуждата се проявява с промени в дишането (учестено дишане), задух, сърцебиене, ускорен пулс, а при тежките форми се наблюдава и промяна в цвета на кожата. При установяване на съответните увреждания и влошена пулмонална активност в резултат от ниските нива на кислород се преминава към терапия с кислород. Тя се определя индивидуално при всеки отделен пациент в зависимост дефицита на кислород от вида и тежестта на заболяването.

 

Надяваме се, че днешната информативна статия вме успели да отговорим на най-важните Ви въпроси относно кислородната терапия и избора на концентратор. Важно е вече да се ориентирате кой тип кислороден концентраор е най-надежден и подходящ за Вашата терапия. Въпреки това, не се колебайте да ни попитате относно това как да изберете правилния кислороден концентратор като позвъните на телефоните посочени в сайта ни. Бихте могли и да ни попитате през онлайн чата на Adapt.bg, или като ни посетите на място в магазините ни в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. 

 

Продуктовата ни страница с уреди за кислородна терапия бихте могли да разгледате ТУК.

 

Кислородни концентратори под наем бихте могли да заявите ТУК

 

 

Още полезни статии:

 

Какво е кислордна сатурация и как се измерва?

АДАПТ БГ достави нови кислородни концентратори за МБАЛ-Шумен

Предпазни маски за лице: всичко по темата

 

Болки в колената - причини, симптоми и лечение 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари