Добре дошли в онлайн магазина на Адапт БГ!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Стресът, нарушенията на съня и COVID-19
Вижте всички статии

Стресът, нарушенията на съня и COVID-19

Стресът, нарушенията на съня и COVID-19

Стресът, нарушенията на съня и COVID-19

 

Kак точно се отразява стресът на съня ни?

 

Добрият нощен сън е нещо, което мнозина от нас подценяват. Той въздейства на паметта, вземането на решения, способността за концентриране, шофирането, уменията ни за критично мислене; а същевременно с това се бори и с болестите и укрепва имунната ни система. Постигането на здравословен режим на съня занижава нивата на стрес, възпалителните процеси и подобрява цялостното ни психично здраве.

 

Разпознайте стреса и причината за него

 

Стресът е нормална част от живота. Той е естествена реакция на организма срещу външни фактори, които не можем да контролираме. Стресът причинява симптоми като:

  • Тъга, объркване, раздразнителност, гняв, безпокойство и нездрави мисли;
  • Неспособност за концентрация;
  • Социално оттегляне и изолация;
  • Междуличностни проблеми (лъжи, отбранителност, проблеми с комуникацията);
  • Напрежение (главоболие, скърцане със зъби);
  • Болка в тялото (мускулни спазми);
  • Намалена енергия (умора, немощ);
  • Проблеми със съня (безсъние, кошмари).

 

Сънят е от решаващо значение за възстановяването на тялото ни и способността му да се справи по-лесно със стреса.

 

Какво се случва с нивата на стрес по време на пандемията COVID-19?

 

Пандемията COVID-19 повлия на почти всеки аспект от начина ни на живот. Ежедневните графици бяха разклатени из основи, а начинът ни на живот, малко или много, премина от екстравертен към инторвертен. Финансовите притеснения, лошите новини за нови по-опасни варианти, страхът от разпространяващия се нов коронавирус и задължителният престои в дома водят до повишени нива на стрес и тревожност, съобщава американският център за контрол и превенция на заболяванията (CDC). От своя страна това води и до нарушения на съня.

 

Ролята на кортизола

 

Стресът и тревожността, причинени от пандемията COVID-19 в някои случаи води до фрагментиране на съня, недоспиване и засилено отделяне на кортизол, или така наречения хормон на стреса. 

 

Кортизолът е необходим хормон, който отговаря за регулирането на:

 

  • нивото на кръвна захар;
  • кръвното налягане;
  • баланса на водата в организма;
  • възпалителните процеси;
  • метаболизма;
  • паметта;
  • при бременни жени той играе роля и в развитието на плода.

 

При завишени нива на стрес нивата на кортизола скачат стремглаво нагоре. В кратки епизоди на стрес кортизолът всъщност е полезен и може да предотврати възпалението, подобрявайки имунитета. Честите епизоди на стрес обаче и съответно често повишеният кортизол в кръвта имат обратен ефект, тоест засилват възпалителните процеси в тялото.

 

Последиците от новия коронавирус върху съня 

 

Според CDC стресът по време на пандемията може да причини смущения не само в моделите на съня, но и в режима ни на хранене, което може да доведе както до проблеми със заспиването, така и до загуба на фокус през целия ден. Липсата на рутина или структура може директно да повлияе на количеството сън, което получваме - да ни накара да заспиваме и ставаме късно, да изпитваме нужда от следобедна дрямка, което да доведе до липса на енергия през целия ден.

 

Затваряйки се в къщи по време на глобална пандемия биваме изложени на по-ограничено количество естествена дневна светлина от обикновено. Светлината навън сигнализира на тялото ни да се събуди и подготви за деня. И обратното, когато стане тъмно, биологичният ни часовник казва на тялото, че може да се отпусне и да спи. Пребивавайки на закрито обаче, циркадният ритъм не може да разчете кога е станало време за сън, базирано на околната светлина.

 

Ситуацията допълнително се усложнява, когато прибавим към липсата на естествена светлина и завишеното количество синя светлина, на която сме изложени вкъщи от мобилните ни телефони, телевизори и компютри. Синята светлина от тях сигнализира мозъка, че все още не е време да заспим, и той съответно отлага произвеждането на мелатонин.

 

В допълнение на това, стресът, който новините, свързани с коронавируса, ни причиняват всеки ден малко или много се промъква и в леглото ни.

 

Стресът и безсънието

 

Увеличаването на стреса и постоянния поток от новини и информация за COVID-19 афектират не само мислите ни, но и сънищата ни.

 

Този вид стрес и ефектът му върху някои хора повлиява както на качеството, така и на количеството здравословен сън всяка нощ. Постоянно завишените нива на стрес афектират както невротансмитерите на мозъка, така и нивата на кортизол.

 

Тези химикали (и в частност кортизолът) могат да изменят баланса сън-пробуждане в мозъка, като същевременно увеличат фрагментацията на съня, причинявайки безсъние. Затруднявайки по този начин баланса на съня ни, тялото ни или започва да работи по-напрегнато, за да се справи с новата ситуация; или пък съвсем се отказва да реагира на промените. 


Когато всичко това бива усложнено и от едно хронично нарушение на съня, каквото е сънната апнея, тревожността може да се разпали наново, което би могло да доведе до умствена преумора и отново – нарушен сън. А с липсата на сън и увеличаването на стреса и безпокойството се създава нездравословен цикъл, на който малко от нас са подготвени да реагират адекватно.

 

Свързани статии:

МОГА ЛИ ДА ПРОДЪЛЖА CPAP ТЕРАПИЯТА СИ, АКО СЪМ ДИАГНОСТИЦИРАН С КОРОНАВИРУС

 

Стресът и имунната система


Както бе подчертано от Световната здравна организация, стресът занижава нашия имунитет, при което превантивнaта грижа започва да оказва особено голямо значение, особено в контекста на епидемията COVID-19.

 

В резултат на завишения ежедневен стрес, усещанията за тревожност и депресия ескалират наново и довеждат до възпалителни процеси в организма, като значително отслабват имунната система.

 

Пандемични кошмари

 

„Пандемичните кошмари“, както се подразбира от името, са кошмари, свързани с пандемията COVID-19. Te действат като своеобразен механизъм на тялото ни да се справи и обработи трудните преживявания и емоции, свързани с текущата ситуация.

 

Започваме да сънуваме, когато навлезем в REM фазата от нормалния цикъл на синя ни. REM фазата е фазата на бързите очни движения (rapid eye movement – REM), по време на която дефакто започва сънуването.


 
Ако ежедневието ни е изпълнено с „коронавирус“ под всякакви форми - сутрешни, следобедни и вечерни емисии новини с новозаразени, извънредни мерки и т.н., то това е съвсем нормално да се отрази и на тематиката на сънищата ни.  

 

Когато сънят често се нарушава през цялата нощ в резултат на прекомерни количества стрес и тревожност, REM фазите могат да не бъде достигнати, поради фрагментацията на съня.

 

Как да се подготвим за лягане?

 

За да се подготвите за лягане, вземете душ или вана преди да се отправите към леглото. По този начин ще намалите телесната си температура, когато излезете и по-лесно ще постигнете дълбок сън, преборвайки се с негативните емоции в рамките на REM фазата.

 

 

НЕ СТЕ САМИ

 

Каквито и да се тревогите ви, трябва да се опитвате да мислите позитивно и да знаете, че не сте сами в това предизвикателство. Стресът, тревожността и тревогата са нормални по време на глобална пандемия, но добрите новини са, че можете значително да си помогнете и повишите имунитета си чрез постигане на спокоен, здравословен сън.

 

 

Автор: Григор Ангелов

 

Източници:

National Geographic Magazine: https://www.nationalgeographic.com/science/2020/04/coronavirus-pandemic-is-giving-people-vivid-unusual-dreams-here-is-why/ 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари