Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Видове помощни средства: нашите препоръки
Вижте всички статии

Видове помощни средства: нашите препоръки

Видове помощни средства: нашите препоръки

Помощните средства обикновено се използват от хора с някакъв тип травма или увреждане, а също така и от възрастни които имат увеличен риск от падания. Този тип устройства имат няколко ползи за потребителите като независимост, намаляване на болката, увеличение на увереността и самочувствието, особено при хора които до този момент не са имали нужда от помощ при извършване на ежедневни дейности.

 

Видове помощни средства: препоръките на АДАПТ БГ

 

Средства при дейности от ежедневието.

 

Това са устройства които са в помощ на хората при извършване на ежедневните им дейности, като:

 

Баня и тоалет – при хора с ограничена мобилност тази така лесна задача се превръща в непосилно начинание за тях. Точно поради тази причина има и редица помощни средства които могат да бъдат от полза.

 

При хора, които са приковани към болнично легло, вариантите са няколко – използване на басейн за измиване на коса и пяна за измиване на тялото и лифтер за вана , ако разбира се имате подходяща вана.

 

 

Ако пациентът има все пак някаква мобилност и може да стои седнал, добър вариант е да се използва Комбиниран стол за баня и тоалет , на който да се постави пациента и да се извърши къпането. Комбинираните столове са много варианти, има такива на които може да им се регулира височината (Комбиниран стол за баня и тоалет Етак Суифт и Комбиниран стол за баня и тоалет, регулиращ се във височина Vermeiren СТЕЙСИ), има такива които са с колелца за по-голяма мобилност (Вариант 1, Вариант 2 и Вариант 3), има и сгъваеми които са добър избор при ограничено пространство (Сгъваем комбиниран стол за тоалет и баня Vermeiren 9042 ) ,а има и стандартни тоалетни столове, които са фиксирани от към височина и нямат колелца, но пък са по-стабилни от останалите (Комбиниран стол за тоалет и баня Vermeiren 9060).

 

Ако състоянието на пациента не е толкова тежко и той може да се придвижва с помощта на канадки, патерици и бастуни (за тях има информация по-надолу в статията), но му е по-трудно да се изправи и/или бързо се изморява в изправено положение, добър вариант са  надстройките за тоалетна чиния (Вариант 1 и Вариант 2). Те подвигат височината на тоалетната и имат допълнителни дръжки за опора, което прави изправянето по-лесно, те също така са подходящи след смяна на тазобедрена става. За къпане могат да се използват столовете за баня като при тях има най-различни варианти, това са - фиксирани към стената (Вариант 1 и Вариант 2), с облегалка и без облегалка. На голяма част от столовете височината е регулируема.

 

 

 

 

Обличане, събличане – При някои състояния, като например смяната на тазобедрена става, не е позволено свиването на крака повече от прав ъгъл (90 градуса), в тези случаи добър вариант е използването на уред за обуване на чорапи  и обувалка с дълга дръжка.

 

Ако пациента има проблеми с достигането на някои места от тялото, добър вариант са гъбите с извита дълга дръжка и гъбите с дълга дръжка

 

Хранене и прием на медикаменти

 

Ако имате трудности при захващането  и боравенето с приборите, може да се използва колан за фиксиране на прибори или огъващи с прибори, които имат и удебелена дръжка за по-добро захващане.

 

 

 

При пациенти с тремори или проблеми с координацията, добър вариант са протекторите за чиния, които предпазват от разливания.

За прием на течности може да се използват чашите с издължен отвор или тези с отвор за носа. Те са удобни за захващане и улесняват приема на течности. 

 

 

 

Писане и четене – при трудности в захващането, добър вариант са ергономичните накрайници за писане, а при проблеми или слабост в ръцете може да се използват стойки за четене с лупа.

 

Средства за придвижване

 

Този тип помощни средства са може би най-разпространени и разпознаваеми от хората, тъй като почти всеки човек в даден момент от животът му ще му се наложи да използва такова средство било то заради травма или поради напредване на възрастта.

 

Най-честите средства за придвижване са:

 Бастуните - те поемат най-малка  част от тежестта в сравнение с канадките и патериците, като тази тежест се предава към китката и ръката. Препоръчително е да се използват от хора с проблеми в баланса и увеличен риск от падане и от такива, на които имат нужда от малка подкрепа на по-дълги разстояния.

 

 Бастуни магазин

 

Бастуните могат да бъдат няколко типа като основите са обикновените дървени бастуни, при които няма възможност да се регулира височината и алуминиевите бастуни,  при които може да се регулира височината.  При алуминиевите бастуни има и възможност да бъдат сгъваеми , за да могат лесно да се поберат в дамска чанта, също така има и такива с мека дръжка за допълнителен комфорт и такива с основа от няколко крака, която дава по-голяма опора и стабилност на ползвателите.

 

 

Канадките  също са един добър вариант, като с тях може да се поеме по-голяма част от тежестта, която иначе ще трябва да бъде поемана от долната част на тялото. Има няколко варианта за канадки, като най-предпочитаният си е стандартния вариант, но ако имате нужда от допълнителен комфорт можете да изпробвате  и по-ергономични варианти с омекотена дръжка или ако сте с наднормено тегло може да използвате и такава с амортисьор.

Патериците са вариантът, които се използва в ранния стадии на възстановяване след травми. Типичните патерици (цък) са направени от алуминий за да бъдат леки и се продават във два размера M и L, като тези два размера обхващат височините от 157см до 198 см.

Проходилките представляват една метална рамка с четири крака, които дават стабилност и опора на ползвателя.

Стандартните модели  представляват 3 странна рамка, която заобикаля ползвателя. Пациента я премества пред себе си чрез повдигане или приплъзване, и използвайки дръжките за опора се придвижва към нея. След това процеса се повтаря отново.

Има и варианти с допълнителни ръкохватки на по-ниско ниво, които са по-удобни при ставане от столове или по-ниски легла.

 

КАНАДКИ

 Канадки и помощни средства за възрастни

 

Разновидност на проходилките са ролаторите. При тях на мястото на четирите крачета, са поставени четири колела, което позволява на ползвателя само леко да избутва устройството пред себе си за да се придвижва. Всички ролатори са снабдени със мултифункционални спирачки, държачи за бастун/патерица, а някои модели (Вариант 1 и Вариант 2) дори имат и седалки, на които ползвателя да седне ако се налага кратка почивка.

 

 

РОЛАТОРИТЕ НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВАТ ПРИ ХОРА ИМАЩИ ПРОБЛЕМИ С КООРДИНАЦИЯТА.

 

Ако имате затруднения в избора на помощно средство за придвижване можете да разгледате тази таблица:

 

Таблица 1. Сравнение между различните помощни средства

Помощно средство

Плюсове

Минуси

Примерни състояния при които може да се използва

Бастуни

Стандартен

Подобрява баланса, може да се регулира

Не трябва да се използва за поемане на цялата тежест; 

Може да причини болки в китката при неправилна употреба;

Често се използва неправилно.

Лека форма на атаксия (сензорна, вестибуларна и/или визуална), лека степен на артрит

С изместен център на тежестта

Подходящ при леко натоварване, формата на дръжката намаля напрежението върху китката и дланта

Средна степен на артрит

Четири или три крак бастун

По-голяма опора, поддържа по-голяма тежест, може да стои прав самостоятелно

Малко по-тежък от обикновения бастун, използва се по-трудно.

Хемипареза

Патерици

Подмишнични

Те могат изцяло да отбременят долните крайници. При тях натоварването на долните крайници може да се свете от 80 до 100%. Ниска цена

Трудно обучение в използването; изисква се доста енергия и сила при използването им; възможен риск от компресия на нерв или артерия в аксиларната област; невъзможност за използване на горните крайници

Счупвания на долните крайници.

Подлакътни патерици (канадки)

Натоварването се поема от цялата предмишница вместо само китката и ръката

Трудно обучение

Ревматоиден артрит

Проходилки

Стандартна проходилка

Най-голяма стабилност, сгъва се лесно

Трябва да се повдига или приплъзва със всяка крачка, по-бавно и неестествено придвижване.

Тежка миопатия; тежка невропатия; малкомозъчна атаксия; напреднала възраст; фрактури на долен крайник

 

Ролатор с две колела

Поддържа се естествения ритъм на ходене; не се налага да се повдига със всяка крачка

Голям ъгъл на завиване, по-нестабилна от стандартната проходилка

 

Тежка миопатия; паркинсонизъм;парапареза;тежка невропатия.

Ролатор с четири колела

Лесно се бута; маневрен, с малък ъгъл на завиване; има кошница и седалка

Не е предназначен за отбременяване на тежестта; по-нестабилен от останалите два варианта; по-трудно се сгъва.

Умерена степен на артрит; клаудикацио интермитенс; сърдечни проблеми; белодробни проблеми.



Следващите помощни средства за мобилност са Инвалидните колички

 

Подходящи а при хора с по-тежки увреждания при които е трудно или невъзможно използването на други помощни средства, също така се използват при хора имащи затруднения при изминаване на по-дълги разстояния и при такива, на които временно е противопоказно (не е препоръчително) да натоварват долния крайник

Обикновените инвалидни колички могат да бъдат задвижвани от ползвателя или от асистент . Съвременните варианти са направени от леки, но здрави материали и са лесни за сгъване и пренасяне в автомобил. Някои варианти имат и допълнителни спирачки за асистент, които улесняват спусканията от стръмни рампи, не отговарящи на изискванията за достъпна среда.

 

 

Специализираните инвалидни колички биват Активни (Спортни) и Акумулаторни 

Активните инвалидни колички са много по-леки и по-лесни за управление. Предимно се използват от млади хора със запазена функция на горните крайници, а малките им килограми позволяват и преодоляване на малки препятствия като бордюри и прагове, но това става само след предварително обучение.

Акумулаторните инвалидни колички са добър вариант за хора, които нямат възможност за асистент, но искат да имат свободата да се придвижват самостоятелно. Този тип колички обикновено са снабдени с два броя акумулатори и имат пробег между 6 и 30 километра в зависимост от големината на акумулаторите. Снабдени са с джойстик, който позволява лесно управление.

Електрическите колички имат много разновидности според това за къде ще бъде използвана, какви разстояния ще изминава, по какъв терен ще се движи и др.. (нашите консултанти могат да Ви консултират за избор на Акумулаторна инвалидна количка, според Вашите индивидуални нужди).

 

АКТИВНИ КОЛИЧКИ

Активни инвалидни колички

АКУМУЛАТОРНИ ИНВАЛИДНИ КОЛИЧКИ

 

 

Електрически скутери

 

Тези устройства за мобилност са снабдени с голяма удобна седалка и три или четири големи колела, управлението се осъществява чрез кормило и е необходима известна сила и координация на горните крайници за да бъде употребата на устройството безопасна.

 

Пробегът на тези устройства отново зависи според акумулаторите, но обикновено е между 10 и 40 километра с един заряд, като тези показатели силно зависят от терена върху който се управлява скутера (дали е неравен, има ли изкачвания или спускания, използват ли се фаровете и др.)

 

АдаптБГ предлагат три варианта които можете да разгледате от ТУК,а  всеки от тях може да бъде финансиран от Агенцията за Социално Подпомагане със сума до 3019 лева.

 

Използването на електрически скутери увеличава значително мобилността на хората с увреждания и е предпочитано помощно средство при редица увреди, защо пациентът става по-независим и може самостоятелно да си напазарува, да излезе на разходка, да отиде на масово мероприятие и не е необходимо допълнително лице което да го придружава.

 

СКУТЕРИ

 

Електрически скутери за инвалиди част от помощни средства за възрастни

 

 

Достъпна среда

 

Достъпната среда е от изключителна важност при използването на някои видове помощни средства. Ако средата е неподходяща (не е оборудвана правилно или въобще не е оборудвана), помощното средство става безполезно.

 

Възможни са редица промени на вашият дом или работно място, които да улеснят употребата и достъпът до тези помещение с инвалидна количка или електрически скутер.

 

  • Рампи – те са от особено важно значение за хората използващи инвалидни колички или скутери при преодоляване на по-голям брой стълби. Някои ползватели на проходилки и патерици споделят, че им е по-лесно да използват рампи отколкото стъпала.

 

Рампите за инвалидни колички са неизменна част от социалното приобщаване и пълноценното участие на хората с увреждания в обществения живот. Те са част от средствата за предоставяне на достъпност, уредени в Наредба 4 за достъпна среда. Именно в предоставянето на достъпност и разумни улеснения за хората с ограничена подвижност, рампите за инвалидни колички намират своето пряко приложение в ежедневието.

 

РАМПИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ДОСТЪПНА СРЕДА

Помощни рампи за достъпна среда

 

 Употребата и инсталацията на повечето рампи и релси за стълби е елементарна, и не е необходимо използването на каквито и да е инструменти.

 

      Ако не сте сигурни коя е най-подходящата рампа за инвалидна количка за Вашите нужди, не се колебайте да се свържете с нас през онлайн чата и да се консултирате с нашите експерти. Без значение дали става дума за инвалидна рампа за бус, или такава за преодоляване на висок праг, ние разполагаме с точното решение за Вас.

 

  • Стълбищни платформи – тези устройства се използват при по-голям брой от стъпала и за изключително удобен и безопасен вариант за изкачване на стълби при хора използващи инвалидна количка или скутер.

 

       Ако не сте сигурни кой е най-подходящия подемник или платформа за инвалидни колички спрямо архитектурата на сградата Ви, не се колебайте да отправите запитване към специалистите ни през онлайн чата, или като се обадите на посочените по-долу телефони. Консултантите на Adapt.bg ще ви помогнат в избора на най-удачната стълбищна платформа или рампа, в съответствие на Вашите изисквания.

 

СТЪЛБИЩНИ ПЛАТФОРМИ

Стълбищни платформи за инвалиди

    

  Започна кампанията на Министерството на труда и социалната политика за набирането на проекти по "Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност". По кампанията ще се отпуска безвъзмездна финансова помощ за изграждане на електрически рампи за инвалидни колички, за изграждане на асансьори, както и за адаптиране на лек автомобил и придобиване на шофьорска книжка за хора с трайни увреждания и ограничена мобилност.

 

За повече информация вижте нашата статия по темата натиснете ТУК

 

  • Устройства за изкачване на стълби – този тип устройства са подходящи, когато лицето с увреждания е придружавано от асистент. Устройствата се използват предимно в сгради без възможност за добавяне на асансьор или платформа.


    Устройствата за изкачване на стълби за инвалидни колички се управляват от придружител и са предназначени да се движат нагоре и надолу по стълбите, докато сте седнали на инвалидна количка, прикрепена към устройството. Тъй като тези роботи за изкачване на стълби не са прикрепени към стълбището, те могат да бъдат транспортирани и използвани на различни стълбища. Предлагат се или като столче за изкачване на стълби, в което трябва да се прехвърлите от количката, или като устройство, към което се прикрепя стандартна рингова или електрическа инвалидна количка.

  

 


 

  • РъкохваткиБанята е едно от местата в дома, което представлява най-голям риск за личната безопасност на възрастни и трудноподвижни хора. Рисковете от подхлъзване и падане под душа, както при изправяне или слизане от тоалетната чиния, представляват реална опасност при използването на банята. Най-лесният начин за подсигуряване на вашата баня или тоалетна е инсталирането на опорни парапети, или дръжки за баня.

 

 

Някои състояния, при които помощните средства могат да бъдат в помощ:

 

  • Травми и увреди на гръбначен стълб.
  • Състояния след мозъчен инсулт.
  • Детска церебрална парализа.
  • Травми на долни крайници.
  • Артрит.
  • Проблеми в развитието (Синдром на Даун, интелектуална изостаналост, аутизъм  и др.).
  • Проблеми с баланс .
  • Счупвания на долните крайници.
  • Сърдечни и белодробни проблеми.
  • Затлъстяване.
  • Спина Бифида.
  • Проблеми със зрението или слепота.
  • Паркинсон.
  • Множествена склероза.
  • Напреднала възраст.
  • След ампутации на крайници.
  • Хора възстановяващи се след оперативна интервенция.



 

Рискове

 

Колкото и полезни да са помощните средства на хората с увреждания, ние сме длъжни да споменем и за рисковете от тяхната употреба които могат да бъдат най-разнообразни.

 

Например, при използване на подмишнични патерици, съществува риск от компресия на нервите които се намират под мишницата, а от там и до изтръпвания на ръцете, болки и в редки случаи, ако не се вземат мерки парализа.

 

Неправилното използване на помощните средства може да доведе и до редица инциденти. Изследванията сочат, че голяма част от ползвателите на помощни средства не са правилно обучени в използването им, а само 20% от ползвателите получават обучение от квалифициран персонал.

 

Винаги се консултирайте с лекар или физиотерапевт при избора, и за начина на използване на помощното средство. 

 

Свързани статии:
Възстановяване след смяна на колянна става

Аутизъм - същност, прояви и живот с аутизъм

Автор: Петър Казаков

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари